Hlavní obsah

Připravte se na assessment centrum

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledání nového zaměstnance vede firmy k různým způsobům výběru nejvhodnějšího kandidáta. Pokud se hlásí větší okruh poměrně rovnocenných uchazečů nebo v případech, kdy je vhodné zjistit o kandidátovi, jak se dokáže zachovat v různých situacích, se stále častěji používá forma assessment centra. Jak výběr v centru probíhá, co jeho účastníky čeká a jak se na něj dopředu alespoň trochu připravit, zájemcům napoví on-line seminář na www.vetsisance.cz.

Foto: Profimedia.cz

Pozorovatelé se během testu snaží zjistit, kdo by se jim do týmu hodil nejlépe.

Článek

„Personální agentury assessment centrum definují jako několikahodinovou skupinovou metodu výběru, na kterou je sezváno zpravidla pět až deset uchazečů o práci. Ti společně i samostatně plní úkoly vytipované tak, aby dosažené výsledky a reakce ukázaly, kdo z pozvaných je pro volnou pozici ten nejvhodnější,“ nabízí vysvětlení trenér mezinárodní vzdělávací společnosti Maxwell International, Michal Kopřiva.

Chování v zátěžové situaci

Během testování jsou s ohledem na vypsanou pozici uchazeči často vystaveni i značnému stresu, chce se po nich rychlá a zároveň originální reakce na možné situace, sleduje se jejich smysl pro práci v kolektivu, znalosti, zkušenosti, schopnost prosadit se. Pozorovatelé si dělají poznámky, kladou doplňující dotazy a snaží se zjistit, kdo by se jim do týmu hodil nejlépe. Při takovém postupu získá budoucí zaměstnavatel komplexní představu o svém potenciálním budoucím zaměstnanci.

V závěru diagnostické testy

Lektor poskytne zájemcům informace o plnění různých úkolů ve skupinách i o individuálním testování každého z uchazečů. Dozvíte se rovněž, že často na závěr celého assessment centra přicházejí psychodiagnostické testy ve formě osobnostních dotazníků i znalostních a dovednostních testů. Na pořadu dne mohou být i klasické otázky běžného pracovního pohovoru.

Michal Kopřiva na webu www.vetsisance.cz prozradí, jak se na průběh hodnoticího řízení touto moderní technikou co nejlépe připravit, na co si dát pozor, co nastudovat a jak se při assessment centru chovat. V úterý 29. července od 17 do 19 hodin pak bude návštěvníkům webu k dispozici v živém on-line chatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám