Hlavní obsah

Při studiu si přivydělává 62 % studentů, 13 % podniká

Novinky, kil

Podle aktuálního průzkumu uskutečněného při zahájení soutěže Vodafone Nápad roku 2012 si v současnosti nějakým způsobem přivydělává přes 62,5 procenta vysokoškolských studentů.

Foto: Profimedia.cz

Po studiích chce podnikat přes 45 procent studentů.

Článek

Nejčastěji formou přivýdělku je brigáda formou dohody (56,3 procenta), zaměstnání formou hlavního či vedlejšího úvazku (23,2 procenta) a přivýdělek prostřednictvím vlastního podnikání (20,6 procenta).

Celkově tak dnes při studiu podniká okolo 13 procent studentů. Po studiích by se přitom podnikání ráda věnovala téměř polovina z nich. Průzkum se uskutečnil v březnu 2012 formou online dotazníku. Zúčastnilo se ho 562 studentů převážně ekonomických fakult z veřejných vysokých škol v Praze, Brně a Hradci Králové.

Chybějí zkušenosti

„Po studiích chce podnikat přes 45 procent studentů, v praxi má však předpoklady svůj podnikatelský sen nakonec uskutečnit maximálně třetina z nich. Nejčastěji se do podnikání nepustí kvůli obavám z neúspěchu, ztráty vlastních či rodinných financí.

Většině však chybí také zkušenosti. Proto každý rok pořádáme soutěž Vodafone Nápad roku, která umožňuje studentům, ale i lidem z řad široké veřejnosti, přivést své podnikatelské nápady k životu,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže Nápad roku, která právě startuje na webu www.napadroku.cz.

Úspěšní začali podnikat ještě na škole

„Studenti si často myslí, že ideální doba pro zahájení podnikání nastává až po ukončení studia. V praxi je však tomu přesně naopak. Převážná část úspěšných podnikatelů začala realizovat své nápady již během studia na škole, kdy ještě nebyli tolik zatíženi finančními či jinými závazky a mohli si snáze dovolit podstoupit různá rizika,“ dodává  Kešner.

Školy vychovávají zaměstnance

Jak průzkum ukázal, malý podíl studentů, kteří své podnikatelské nápady a sny uvedou během školy nebo po škole do praxe, je dán i výchovou samotných škol. Podle téměř 68 procent všech oslovených vychovávají české školy spíše zaměstnance (oproti roku 2011 jde o nárůst o 8 procentních bodů), jen 5 procent studentů si myslí, že školy vychovávají spíše podnikatele. Stejně tak 61,3 procenta studentů si myslí, že výuka na českých vysokých školách je nedostatečně obohacena o poznatky z praxe.

Šanci mají všichni

Studenti i lidé z řad široké veřejnosti, kteří mají na papíře nebo ve fázi rozjezdu zajímavý podnikatelský nápad a chtějí pomoci s jeho uvedením do praxe, se mohou zapojit do soutěže Vodafone Nápad roku 2012. Ta právě startuje a vedle finančních i věcných odměn pro vítěze nabízí každému možnost získat  investici až pět milionů korun a rovněž mentoring a rady od zkušených podnikatelů a investorů.

Přihlášky je možné posílat až do 18 května 2012 prostřednictvím webu www.napadroku.cz. Součástí přihlášky musí být podnikatelský záměr, nápad na rozšíření firmy či projekt pro investory, který dosud nebyl realizován nebo je ve stádiu přípravy realizace po dobu kratší než dva roky. Vyhlášení výsledků pátého ročníku soutěže proběhne 6. června 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám