Hlavní obsah

Pracovnímu trhu pomáhá průmysl

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles nezaměstnanosti v březnu 2014, kdy počet uchazečů o zaměstnání klesl v meziměsíčním porovnání o více než 17 000 a zároveň rostl počet volných pracovních míst, odráží zlepšení kondice především průmyslových firem v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Pozitivní trend je viditelný především v odvětví výroby automobilů.

Článek

„Přestože počet nezaměstnaných stále převyšuje počet 600 tisíc, z trhu cítíme mírně optimistické signály,“ říká country manager personálně-poradenské společnosti McROY Czech Tomáš Surka.

Trend táhne výroba aut

Pozitivní trend je viditelný především u výrobních společností, nejvýrazněji v segmentu výroby automobilů. To mírně zvyšuje poptávku po nových pracovnících, a to včetně velkých zaměstnavatelů, což by se mohlo příznivě projevit také na náborových aktivitách jejich subdodavatelů. Tento efekt však podle Surky trh pocítí zřejmě až ve druhé polovině roku. Možnost najít svoje první pracovní uplatnění nabízejí uchazečům i call centra, kde je obecně nedostatek uchazečů o práci.

Poptávka hlavně po technicích a IT

Pohledem jednotlivých profesí je nejvyšší poptávka po technicky zdatných pracovnících s technickým anebo IT vzděláním. Firmy mají zájem také o zkušené obchodníky a uchazeče, kteří zvládají plynule dva a více cizích jazyků.

Do módy opět přichází němčina

„Na vyšších nebo technicko-odborných pozicích je stále větší poptávka po lidech aktivně hovořících německy. Důvodem je, že velká část výroby se vyváží do Německa a zákazníci po svých dodavatelích požadují komunikaci v němčině. Angličtina již nestačí,“ vysvětluje Surka.

Paradoxem zůstává, že i přes vysokou nezaměstnanost mají firmy problém nejen se získáním dostatečně kvalifikovaných odborníků, ale v některých regionech i uchazečů o nekvalifikované pozice ve výrobě. Jedná se především o regiony s tradičně nižší nezaměstnaností, jako jsou západní Čechy a Středočeský kraj.

Češi se nechtějí stěhovat

„Tento nedostatek potvrzuje malou ochotu uchazečů cestovat nebo se stěhovat za pracovními příležitostmi,“ dodává Surka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám