Hlavní obsah

Práce v zahraničí české zaměstnance příliš neláká

PRAHA

Z České republiky odchází za prací do zahraničí nejméně lidí v porovnání s bezmála dvacítkou zemí po celém světě. Vyplývá to z výzkumu agentury Heliview Research. Jen 15 % českých podniků ztratilo zaměstnance ve prospěch firmy v zahraničí, a to je nejméně ze všech 17 zemí zastoupených v průzkumu.

Článek

Česko vede před druhým Lucemburskem a třetím Japonskem. Na opačném konci pořadí je v Evropě Itálie, odkud z celé poloviny oslovených firem odešli zaměstnanci do zahraničí. Nejčastěji lidé opouštějí Hongkong - tam musí odchody svých pracovníků do zahraničí řešit tři čtvrtiny podniků, vyplývá z průzkumu.

Nejnižší je v Česku i počet firem, které pociťují rostoucí tlak na odliv zaměstnanců do zahraničí. Pouze z pěti procent společností odešlo do zahraničí za poslední rok víc lidí než dříve. Tři procenta firem uvádějí, že se počty odcházejících proti dřívějšku snížily.

Pouze 18 procent společností podnikajících v ČR aktivně najímá zaměstnance ze zahraničí. Hlavním důvodem, který je k tomu vede, je nedostatek vhodných kandidátů na českém pracovním trhu. Zatímco v jiných zemích jsou pro 63 procent podniků hlavní motivací pro hledání zahraničních specialistů jejich mezinárodní zkušenosti, v Česku je to dobrý důvod nejvýše pro čtvrtinu firem.

Odkud přichází zaměstnanci do České republiky

Pokud se už společnost v ČR rozhodne zaměstnat cizince, nejčastěji obrátí svou pozornost na východ. V zemích východní Evropy hledá potenciální zaměstnance 63 procent firem, které chtějí přijmout zaměstnance ze zahraničí. S velkým odstupem je na druhém místě západ Evropy s 20 procenty, třetí nejoblíbenější lokalitou je Střední východ s 13 procenty. Podobný zájem o pracovníky z východní Evropy mají i Irové a Němci.

Za hlavní překážku v najímání zahraničních pracovníků považují firmy v ČR jazykovou bariéru. Ta je problémem pro čtvrtinu společností. Češi se podle průzkumu v tomto hodnocení umístili hned za Japonskem a Hongkongem. Pro menší část společností je problémem nedostatečná znalost místních zákonů, devět procent firem považuje za významnou překážku složitou vízovou proceduru.

Mezinárodní průzkum se uskutečnil mezi manažery v oblasti lidských zdrojů, financí, IT a obchodu. Na otázky odpovídalo 4516 manažerů a manažerek, z toho 223 v ČR. Další země zastoupené v průzkumu jsou Austrálie, Belgie, Brazílie, Francie, Německo, Hongkong, Irsko, Itálie Japonsko, Lucembursko, Nový Zéland, Španělsko, Švýcarsko, Nizozemsko, Velká Británie a Singapur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám