Hlavní obsah

Poradna: Změnil se vám zaměstnavatel? Nenechte si líbit zhoršení podmínek!

V dnešní době není nikterak neobvyklé, že dojde k prodeji celé společnosti, některé její části, nebo je určitá činnost, kterou doposud společnost vykonávala, převedena na jinou společnost. Jaká ale mají práva zaměstnanci společnosti, které se změna dotýká? Změní se nějak jejich pracovní podmínky?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dnes mi ráno v práci mistr oznámil, že firmu koupila nová společnost a musíme tak podepsat nové pracovní smlouvy. Já však novou smlouvu nechci, mám tam nižší plat a taky zkušební dobu. Můžete mi poradit, co s tím? Musím novou smlouvu podepsat, když dělám stejnou práci na stejném místě a i mistra mám stejného?

Přechod práv a povinností

V průběhu pracovněprávních vztahů někdy dochází k různým změnám na straně zaměstnavatele. Zaměstnavatel může být zrušen či rozdělen, přičemž jeho činnost převezme jiná osoba; může prodat či pronajmout svůj podnik jiné osobě, nebo jen převést některé ze svých činností či úkolů na jinou osobu (to se velice často děje v případech tzv. outsourcingu).

Ve všech zmíněných případech poskytuje zákoník práce na základě evropských směrnic zvýšenou ochranu zaměstnancům, kterých se tato změna dotkne. Tito zaměstnanci mají právo na to, aby byl i přes změnu na straně zaměstnavatele jejich pracovní poměr zachován, a to za stejných podmínek, jaké platily doposud.

To je zajištěno pomocí tzv. přechodu práv a povinností zaměstnanců z pracovněprávních vztahů. Řečeno lidsky - zaměstnanci vykonávající činnosti či úkoly, kterých se jejich zaměstnavatel zbavuje, přejdou se všemi svými právy a povinnostmi k jinému zaměstnavateli, který bude tyto činnosti či úkoly nově zajišťovat.

K tomuto přechodu dochází automaticky. Jakékoli rozvazování pracovních poměrů výpovědí nebo dohodou z tohoto důvodu a uzavírání nových pracovních smluv je nadbytečné a tyto dokumenty nemají právní význam. Váš pracovní poměr tak bude trvat bez přerušení, jen se vám změní přímo ze zákona zaměstnavatel.

Ochrana před změnou pracovních podmínek

Pokud dochází k přechodu práv a povinností, musí zůstat zachovány všechny vaše dosavadní pracovní podmínky. Tj. i u nového zaměstnavatele budou platit podmínky dohodnuté ve vaší pracovní smlouvě, a také podmínky, které pro vás vyplývají z vnitřních předpisů zaměstnavatele nebo z kolektivní smlouvy.

Závěr

V případě prodeje podniku přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů všech zaměstnanců automaticky na nového zaměstnavatele (nabyvatele podniku). Nový zaměstnavatel musí zaměstnancům poskytovat úplně stejná práva (mzdy, benefity, zvýšené příplatky, vyšší odstupné atd.), jaká měli u zaměstnavatele původního.

Zaměstnavatel vás nemůže nutit, abyste z důvodu přechodu podepsal novou pracovní smlouvu. I kdybyste se však přesvědčit nechal a novou smlouvu s horšími podmínkami podepsal, nemusí být vše ztraceno – podle Soudního dvora EU se v takovém případě zaměstnanec může domáhat poskytnutí výhodnějších podmínek podle původní smlouvy.

Zkušební dobu v souvislosti s přechodem v žádném případě sjednat nelze - pracovní poměr zaměstnance totiž nadále pokračuje, nevzniká nový. Pokud by vám chtěl nový zaměstnavatel pracovní poměr v takovéto zkušební době zrušit, jednalo by se o neplatný úkon.

Odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám