Hlavní obsah

Poradna: Posílají mne na služební cestu vlakem, nemohu jet vlastním autem?

Služební cesty jsou pro někoho vítaným zpestřením výkonu práce, pro jiného nutným zlem. Každý zaměstnanec se ale snaží, aby měl při nich co největší pohodlí. I když všichni nemůžeme využívat služební vrtulník v režimu cvičných letů, jako ministr vnitra, cítíme přesto značný rozdíl například mezi jízdou vlakem a autem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dohodl jsem se se zaměstnavatelem při nástupu do zaměstnání, že budu jezdit na služební cesty. Nyní mě posílá zaměstnavatel na služební cestu a chce, abych jel vlakem. Já bych radši jel vlastním autem, bylo by to mnohem pohodlnější a nemusel bych přestupovat. Můžu si sám zvolit, že pojedu autem a ne vlakem? Dostanu i tak cestovní náhrady?

Základním pravidlem pro konání pracovních cest je, že jejich podmínky (zejména dobu a místo nástupu a ukončení cesty, místo plnění pracovních úkolů, způsob dopravy a ubytování) určuje výhradně zaměstnavatel (tedy nikoliv sám zaměstnanec).

Je to totiž zaměstnavatel, kdo hradí náklady těchto pracovních cest, a proto musí být schopen jejich výši ovlivnit. Při určování těchto podmínek však musí zaměstnavatel přihlédnout k oprávněným zájmům zaměstnance. Podmínky pracovní cesty pak zaměstnavatel musí určit písemně a předtím, než zaměstnanec na cestu vyrazí.

Pokud vám tedy zaměstnavatel určil, že máte na pracovní cestu jet vlakem, nemůžete se jednostranně rozhodnout, že pojedete svým automobilem. Použití vlastního automobilu proti vůli zaměstnavatele by vedlo k tomu, že byste zcela ztratil nárok na náhradu jízdních výdajů. Navíc pokud by se vám stala dopravní nehoda, zaměstnavatel by vám za škodu vzniklou na vašem automobilu neodpovídal.

Nařízenou cestu vlakem může změnit jen stávka či havárie

Došlo-li by k situaci, že byste ze závažných důvodů vlakem cestovat nemohl (například kvůli stávce, nebo havárii, která zablokovala provoz na příslušné trati - ne proto, že by cesta autem pro vás byla pohodlnější), byl byste podle zákoníku práce povinen tuto skutečnost bez zbytečného odkladu vašemu zaměstnavateli oznámit. Na základě tohoto oznámení by pak zaměstnavatel rozhodl, jaký jiný dopravní prostředek máte do cíle pracovní cesty použít.

Pokud tedy máte pocit, že cestování vaším autem je pro vás pohodlnější než vlakem, doporučujeme za vaším zaměstnavatelem zajít a domluvit se s ním, aby vám použití automobilu na místo určeného vlaku schválil. Pokud tento souhlas od zaměstnavatele získáte, budete oprávněn váš automobil na pracovní cestu použít, ale náhradu jízdních výdajů budete mít jen ve výši odpovídající ceně jízdného za určený vlak. Zaměstnavatel vám tedy uhradí cenu, kterou by stála jízdenka na vlak, ať již bude výše nákladů spojených s cestou vaším autem jakákoli (vyšší i nižší).

Jiná situace by ohledně jízdních výdajů nastala v případě, že by vám zaměstnavatel použití vašeho vlastního automobilu před nástupem na pracovní cestu rovnou určil. V takovém případě byste měl nárok na náhradu jízdních výdajů ve výši minimálně 3,90 Kč za každý 1 km jízdy automobilem a na náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty při pracovní cestě.

Na dnešní dotaz odpovídaly Nataša Randlová a Barbora Suchá z advokátní kanceláře  Randl Partners.

Reklama

Výběr článků

Načítám