Hlavní obsah

Poradna: OČR – jak se postarat o rodinu a neztratit při tom práci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ošetřování člena rodiny (neboli OČR) neznamená jen péči o nemocné školou povinné děti. Zákoník práce v tomto případě pamatuje i na péči o další členy společné domácnosti, kteří nejsou schopni se sami o sebe postarat a potřebují pomoc svých blízkých. Jaké jsou podmínky OČR v zaměstnání? Na co má nárok zaměstnanec, který se musí postarat o nemocného blízkého člověka?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Žiji ve společné domácnosti se svojí matkou, jejíž zdravotní stav si nyní vynutil akutní operaci. Lékař mě upozornil, že po operaci se o matku bude muset někdo nejméně 14 dní starat. Zaměstnavatel mi ale odmítl schválit dovolenou, jelikož už si ji na stejný termín vzala kolegyně, a neplacené volno mi dát také nechce. Mám nějakou možnost, jak se o matku po operaci postarat a neztratit přitom práci?

 Důležitá osobní překážka v práci

Zaměstnavatel je povinen omluvit v práci nepřítomnost každého zaměstnance, který ošetřuje nemocného člena domácnosti. Slovy zákoníku práce se jedná o jednu z tzv. důležitých osobních překážek v práci na straně zaměstnance, za níž zaměstnanci náleží pracovní volno – avšak v tomto případě bez náhrady mzdy, tedy neplacené.

Pokud zaměstnanec ví o překážce v práci dopředu (jde např. o plánovanou operaci některého člena rodiny), má povinnost ji zaměstnavateli nahlásit s dostatečným předstihem. Stejně tak má poté povinnost existenci této překážky zaměstnavateli prokázat (nejčastěji standardizovaným tiskopisem „Rozhodnutí o potřebě ošetřování“, které vystavuje ošetřující lékař nemocné osoby).

Ošetřovné

Jelikož se z pohledu pracovního práva jedná na straně ošetřujícího zaměstnance o pracovní volno bez náhrady mzdy, poskytuje mu stát alespoň částečnou kompenzaci výpadku příjmu v podobě ošetřovného. Jde o druh nemocenské dávky, o kterou je třeba požádat příslušnou OSSZ, a to prostřednictvím zaměstnavatele.

Podmínkou vzniku nároku na ošetřovné je, že zaměstnanec, který o dávku žádá, žije s ošetřovanou osobou ve společné domácnosti a dále že je účasten na nemocenském pojištění. Dávka ve výši 60 % vyměřovacího denního základu poté zaměstnanci náleží po dobu nejdéle 9 kalendářních dnů.

Dovolená na péči?

V současné době v českém právním řádu žádný institut typu dovolené „na péči“ nemáme. V rámci zavádění tzv. prorodinných opatření však přišla s nápadem zavést pečovatelskou dovolenou ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Uvidíme, zda (a případně kdy) se jí povede plánované placené volno v délce až 6 měsíců pro rodinné příslušníky pečující o těžce nemocné příbuzné prosadit.

Shrnutí

Pokud se vaše matka nebude schopna po operaci sama o sebe postarat a zároveň splňujete podmínku sdílení společné domácnosti, vznikne vám nárok na neplacené volno v zaměstnání z důvodu důležité osobní překážky v práci pro ošetřování člena rodiny. Zaměstnavatel bude povinen vás z práce uvolnit, aniž byste si musela vybírat dovolenou nebo se domluvit na neplaceném volnu.

Ze strany OSSZ vám poté – po podání žádosti prostřednictvím vašeho zaměstnavatele – bude vyplaceno ošetřovné ve výši 60 % vašeho denního vyměřovacího základu, a to po dobu nejdéle 9 dní ošetřování.

Odpovídaly Nataša Randlová a Lucie Hořejší z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Těhotná zaměstnankyně na cestách

Těhotenství zpravidla přináší do osobního života velké změny. Do pracovního poměru navíc vnáší nová práva a povinnosti na obou stranách. Především se jedná...

Výběr článků

Načítám