Hlavní obsah

Poradna: Nedostatečné informace o náplni práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne všechny informace, které se týkají budoucího pracovního poměru, jsou vždy obsaženy v pracovní smlouvě. Do jaké doby od uzavření pracovního poměru musí zaměstnavatel specifikovat údaje o sjednané práci? A jak má zaměstnanec postupovat v případě, že mu zaměstnavatel přiděluje činnosti, které očividně nespadají do druhu pracovní náplně podle smlouvy?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V pracovní smlouvě uzavřené u nového zaměstnavatele mám jako druh práce uvedeno service manager. V minulém zaměstnání, kde jsem se zabýval stejnou prací, obsahoval popis práce přesný výčet činností, které tato pozice obnášela. U nového zaměstnavatele ovšem tato specifikace chybí. I když nemám specifikovanou činnost ani popis práce a nebylo určeno, co mám vykonávat, přesto dostávám denně přidělovány úkoly, které v žádném případě s mým druhem práce nesouvisí. Jakým způsobem mohu danou situaci řešit?

Informace o obsahu pracovního poměru do měsíce

V případě, že pracovní smlouva neobsahuje veškeré informace o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru, má zaměstnavatel dle zákoníku práce povinnost zaměstnance písemně informovat o těchto údajích nejpozději do jednoho měsíce od vzniku pracovního poměru.

Mezi takové informace patří například údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení, bližší označení druhu a místa výkonu práce, nebo údaje o způsobu odměňování. Pokud zaměstnavatel tuto svou informační povinnost nesplní, hrozí mu sankce ve formě pokuty ze strany inspektorátu práce.

Přidělování úkolů mimo sjednaný druh práce

Povinností zaměstnavatele je přidělovat zaměstnanci práci na základě pracovní smlouvy, přidělovaná práce tedy musí odpovídat sjednanému druhu práce. Zároveň je ale možné, aby zaměstnavatel zaměstnance převedl na práci jinou.

Tak ale může učinit pouze se zaměstnancovým souhlasem. Bez jeho souhlasu pouze za zákonem stanovených situací – např. z důvodu odvrácení mimořádné události nebo hrozící nehody.

Pokud by jiné pracovní úkoly zaměstnanci vyhovovaly, lze doporučit uzavření příslušného dodatku k pracovní smlouvě tak, aby byl druh práce náležitě upraven a tyto pracovní úkoly do něho spadaly.

V případě, že zaměstnavatel přiděluje zaměstnanci práci, která neodpovídá sjednanému druhu práce, může zaměstnanec takovouto práci odmítnout a požadovat přidělování práce podle pracovní smlouvy.

Pokud zaměstnavatel zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy nepřidělí, bude se tento stav považovat za překážku v práci na straně zaměstnavatele a zaměstnanci bude náležet náhrada mzdy za období, při kterém překážka trvá.

Shrnutí

Jak z dotazu vyplývá, pracovní smlouva neobsahovala minimálně jeden z údajů o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru, které příslušné ustanovení zákoníku práce uvádí (konkrétně bližší označení druhu práce).

Jak bylo výše řečeno, zaměstnavatel má zákonnou povinnost tuto informaci písemně doplnit nejpozději měsíc od vzniku pracovního poměru. V jiném případě se vystavuje riziku pokuty od správního orgánu.

Druhá část dotazu směřuje k tomu, že zaměstnavatel přiděluje práci, která objektivně nespadá do druhu práce podle pracovní smlouvy. V tomto ohledu doporučujeme výše uvedený postup, tedy takovéto pracovní úkoly odmítnout a žádat o práci odpovídající pracovní pozici.

Pokud by ale naopak tyto pracovní úkoly zaměstnanci vyhovovaly, pak lze doporučit uzavření příslušného dodatku k pracovní smlouvě tak, aby byl druh práce náležitě upraven a tyto pracovní úkoly do něho spadaly.

Odpovídali Ondřej Chlada a Daniel Oborák z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Musím si napracovat dovolenou?

Běžně se stává, že pracovní doba je rozvržena na jednotlivé dny v různé délce - některé dny trávíme v práci času více a některé dny zase méně, kupříkladu...

Výběr článků

Načítám