Hlavní obsah

Poradna: Může mě zaměstnavatel místo výpovědní doby vyplatit?

V některých zemích je možné, aby zaměstnavatel vyplatil zaměstnanci částku odpovídající mzdě za celou výpovědní dobu (nebo její část) a tím okamžitě ukončit pracovní poměr zaměstnance. Někteří zaměstnavatelé by tak rádi postupovali i v České republice. Je to však podle českého práva možné?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Může se mnou zaměstnavatel okamžitě ukončit pracovní poměr výpovědí, když mi ji doručí s tím, že mi místo výpovědní doby zaplatí dva základní platy. Měl jsem za to, že mě musí zaměstnávat celou výpovědní dobu, nebo nemusí?

Výpovědní doba

Výpověď je jednostranné rozvázání pracovního poměru (ať už ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance), které zpravidla zasáhne druhou stranu - zaměstnanec přichází o obživu, zaměstnavatel o pracovní sílu. Aby se na rozvázání pracovního poměru druhá strana mohla připravit, neskončí pracovní poměr okamžitě, ale až uplynutím výpovědní doby.

Délka a běh výpovědní doby

Délka výpovědní doby musí být stejná pro zaměstnance i zaměstnavatele. Minimální délka výpovědní doby je zákoníkem práce stanovena na 2 měsíce. Zaměstnavatel a zaměstnanec se tak mohou písemně dohodnout pouze na prodloužení výpovědní doby. Smluvní zkrácení výpovědní doby na méně než 2 měsíce je tedy vyloučené.

Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, v němž byla výpověď druhé straně doručena. Po celou výpovědní dobu pracovní poměr (a z něj vyplývající práva a povinnosti) nadále trvá. Zaměstnanec je tak nadále povinen vykonávat práci osobně a podle pokynů zaměstnavatele. Naopak zaměstnavatel musí zaměstnanci přidělovat práci a platit mu za ni mzdu.

Překážky v práci

V případě, že zaměstnavatel nechce a nebude zaměstnanci během výpovědní doby přidělovat práci, vznikají tzv. překážky v práci na straně zaměstnavatele. Zaměstnanec v takovém případě sice může zůstat doma, pracovní poměr však nadále trvá a zaměstnavatel je nadále povinen platit zaměstnanci náhradu mzdy ve výši jeho průměrného výdělku.

V případě překážek v práci na straně zaměstnavatele tak zaměstnanci, ačkoli už reálně nepracuje, neuchází žádný výdělek (naopak si zpravidla polepší, protože náhrada vychází z jeho průměrného výdělku, kam se počítají i bonusy, prémie, aj.).

Dohoda na dřívějším ukončení pracovního poměru

Pokud kterákoli ze stran přesto trvá na dřívějším ukončení pracovního poměru, lze jej ukončit i během výpovědní doby písemnou dohodou uzavřenou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. V takovém případě pracovní poměr neskončí na základě podané výpovědi, ale na základě dohody, protože má podle ní pracovní poměr skončit dřív.

Zaměstnanec však při uzavírání dohody musí pamatovat, aby bylo v dohodě výslovně uvedeno, že mu zaměstnavatel zaplatí kompenzaci za neuskutečněnou výpovědní dobu (nebo její část). Jinak o tento nárok přijde, protože ze zákona na něj nemá při uzavření dohody nárok.

Shrnutí

Zaměstnavatel vás skutečně musí zaměstnávat po celou výpovědní dobu. Výpovědní dobu nelze v ČR zkrátit či vyloučit zaplacením určité finanční kompenzace. Váš pracovní poměr proto skončí až po uplynutí celé výpovědní doby, pokud se předtím nedohodnete se zaměstnavatelem na rozvázání pracovního poměru.

Odpovídali  Tomáš Neuvirt a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Když zaměstnavatel snižuje prémie…

V dnešní době se zaměstnavatelé snaží především snižovat náklady a zvyšovat efektivitu svého podnikání. Ve firmách proto často dochází ke krácení prémií. Mohou...

Poradna: Nárok na odstupné, jak na něj?

Odstupné představuje určitý příspěvek, který má zaměstnanci pomoci překonat sociální situaci, v níž se ocitl proto, že bez svého zavinění ztratil dosavadní...

Výběr článků

Načítám