Hlavní obsah

Poradna: Musím zvládnout odpracovat dvě směny za den?

Řada zaměstnavatelů si s rozvrhováním pracovní doby hlavu příliš neláme. Aby nemuseli přijímat další zaměstnance, naplánují těm stávajícím do rozvrhu rovnou spoustu hodin práce přesčas, nebo třeba „dělenou směnu“, která délkou vydá za dvě. Jak se k tomu staví zákoník práce?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Chtěla jsem se zeptat, zda zaměstnavatel postupuje správně, když nařizuje dělenou pracovní směnu cca od 4.00 do 12.30 hod. a od 15.00 do 21.30 hod. - tzv. krátký a dlouhý týden - to znamená, že jeden týden zaměstnanec pracuje v pondělí, úterý, pátek, sobotu a neděli a další týden pracuje pouze ve středu a čtvrtek. V době dovolených pak bylo ale takových směn i 5 za týden.

Rozvrhování pracovní doby zaměstnavatelem

O rozvržení pracovní doby zaměstnanců rozhoduje zaměstnavatel. Musí při tom ale respektovat zákonná pravidla – například maximální délku směny či minimální dobu nepřetržitého odpočinku. Rovněž se musí řídit tím, co si se zaměstnanci sjednal v pracovní či jiné smlouvě.

Zaměstnavatel tedy obecně má právo rozhodnout o tom, že zaměstnanci budou pracovat v dělených směnách. Za takovou práci zaměstnanci v privátní sféře ani nepřísluší žádný zvláštní příplatek.

Maximální délka směny

Pro všechny pracovní režimy, tedy i pro dělenou směnu, platí, že délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin. Směnou je doba práce (bez přestávek na jídlo), která je zaměstnanci předem rozvržena. Může se tedy stát, že zaměstnanec v určitý den odpracuje i více než 12 hodin. Ovšem pouze v případě práce přesčas, která by měla být konána jen výjimečně a za kterou (kromě mzdy) náleží příplatek či náhradní volno.

Zaměstnavatel tedy není oprávněn zaměstnanci rozvrhovat/plánovat směny delší než 12 hodin za den. Pokud tedy podle předem naplánovaného rozvrhu pracujete 8 hodin ráno a 6 hodin odpoledne (předpokládám, že v obou částech směny máte 30minutovou přestávku), je vaše směna v rozporu se zákonem 14hodinová.

Délka práce za týden

Rozvrhovaná pracovní doba zaměstnance v jednosměnném režimu nesmí překročit v průměru 40 hodin za týden. Dle dotazu u vás na týden běžně připadá hodin 49. Pokud se vám pracovní doba nevyrovná na 40 hodin týdně v průměru v rámci delšího vyrovnávacího období, nemůže vám zaměstnavatel pracovní dobu takto plánovat. Práce nad 40 hodin týdně pak také musí být proplacena jako přesčas – doporučujeme zkontrolovat si, zda vám zaměstnavatel přesčasy řádně proplácí.

Nepřetržitý odpočinek

Při rozvrhování směn dále musí zaměstnavatel dodržet nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami v délce alespoň 11 hodin v rámci 24 hodin od začátku směny (tj. u vás od 4.00). Odpočinek může být jeden den až o 3 hodiny zkrácen, ovšem další den musí být o to delší. Kratší než 8 hodin nesmí být odpočinek v žádném případě – a u vás činí pouze 6,5 hodiny, i zde je tedy zákoník práce porušen.

Pokud jste v době dovolených odpracoval i 6 popsaných směn, je otázkou, zda nebyl porušen i nepřetržitý odpočinek v týdnu. Ten má činit alespoň 35 hodin za týden. Lze jej zkrátit až na 24 hodin, pak ovšem musí být celkem 70 hodin nepřetržitého odpočinku za 2 týdny.

Shrnutí

Vámi popsaný rozvrh směn porušuje zásadním způsobem pravidla pro rozvrhování pracovní doby. Doporučujeme upozornit na tuto skutečnost zaměstnavatele a rovněž se obrátit na inspektorát práce (www.suip.cz), který za takovéto jednání může zaměstnavateli uložit vysokou pokutu.

Odpovídala Barbora Kudrhalt Suchá z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám