Hlavní obsah

Poradna: Dcera se mi bude vdávat, musí mě uvolnit z práce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatba nejbližších členů rodiny je důležitou událostí v životě každého z nás a snad každý se ji chce účastnit. Co ale mám dělat, pokud v den konání svatby mám být v práci? Můžu se z práce omluvit, nebo si musím vzít dovolenou? A co mohu dělat, pokud mě zaměstnavatel nechce z práce uvolnit ani mi nechce povolit dovolenou?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Bude se mi vdávat moje jediná dcera. Obřad bude mít v sobotu, ale přípravy budeme dělat už v pátek předem. Můžu po zaměstnavateli požadovat volno? A můžu ho dostat už na pátek? A jak se mi to projeví ve mzdě – bude to volno placené?

Volno z práce

Podle zákona mohou nastat případy, kdy nelze po zaměstnanci spravedlivě požadovat, aby docházel do zaměstnání a konal svoji práci – z pohledu zákona se jedná o překážky v práci na straně zaměstnance.

Může jít například o nemoc zaměstnance, ošetřování nemocného dítěte, mateřskou a rodičovskou dovolenou, darování krve, výkon veřejné funkce, ošetření u lékaře, zpoždění hromadných dopravních prostředků apod.

Výčet překážek v práci na straně zaměstnance je uveden v zákoníku práce a v nařízení vlády o jiných důležitých osobních překážkách v práci.

Svatba

Jednou z těchto překážek v práci je také účast na svatbě. Nejedná se však o svatbu kohokoliv (kamaráda, známého, bratrance mého bratrance apod.), ale pouze o svatbu přesně vymezeného okruhu osob.

Pokud se tedy jedná o vlastní svatbu zaměstnance nebo svatbu jeho dítěte či jeho rodiče, pak jde o překážku v práci, kdy je zaměstnavatel povinen zaměstnance z práce uvolnit.

Volno však není poskytováno všem ve stejné délce. Také to, jestli se bude jednat o placené, nebo neplacené volno, se v jednotlivých případech liší:

Volno však není poskytováno všem ve stejné délce. Také to, jestli se bude jednat o placené, nebo neplacené volno, se v jednotlivých případech liší: - na vlastní svatbu může zaměstnanec čerpat až 2 dny volna s tím, že 1 den musí být čerpán k účasti na svatebním obřadu. Placený ovšem bude mít pouze 1 den volna;

Volno však není poskytováno všem ve stejné délce. Také to, jestli se bude jednat o placené, nebo neplacené volno, se v jednotlivých případech liší: - na vlastní svatbu může zaměstnanec čerpat až 2 dny volna s tím, že 1 den musí být čerpán k účasti na svatebním obřadu. Placený ovšem bude mít pouze 1 den volna; - při svatbě dítěte může zaměstnanec žádat o 1 den placeného volna k účasti na obřadu;

- při svatbě rodiče může zaměstnanec také požádat o 1 den volna, které však již v tomto případě bude neplacené.

Shrnutí

Pokud se vaše dcera vdává v sobotu, můžete po zaměstnavateli požadovat volno pouze na tento den (pokud na tento den nepřipadá vaše směna, pak si bohužel volno nemůžete přesunout na jiný den). Chcete-li dceři pomoci s přípravou na svatbu už v pátek, budete muset zaměstnavatele požádat o dovolenou, nebo se s ním domluvit na neplaceném volnu. Dovolenou ani neplacené volno vám však zaměstnavatel není povinen poskytnout.

Na rozdíl od vás, vaše dcera bude mít nárok až na 2 dny volna. Ovšem jeden tento den musí využít k účasti na svatebním obřadu. Jestli vaše dcera v sobotu nepracuje, bude mít nárok pouze na jeden den volna. Tento den si může vzít například v pátek před konáním svatby.

Odpovídal Michal Peškar z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám