Hlavní obsah

Počet zaměstnanců v zemědělství letos klesne až o deset tisíc

– Praha

Počet lidí zaměstnaných v zemědělství by se mohl letos snížit v porovnání s uplynulým rokem až o deset tisíc. Uvedl to předseda Zemědělského svazu České republiky Miroslav Jirovský. Zemědělské podniky, které již více než rok trápí propad výkupních cen komodit, podle něj nejen propouštějí, ale i snižují platy zaměstnanců.

Článek

V loňském roce pracovalo v zemědělství 126 400 lidí, mzdy v oboru jsou oproti národnímu hospodářství dlouhodobě výrazně podprůměrné.

V letošním roce zemědělci i přes 30miliardové dotace očekávají, že hospodaření oboru skončí poprvé od vstupu země do Evropské unie v roce 2004 ztrátou. Té podle Jirovského nezabrání ani o půldruhého měsíce dřívější start vyplácení základních dotací. Díky němu by měli rolníci již v polovině listopadu mít na účtech přibližně devět miliard korun z unijního rozpočtu. V loňském roce výplata začínala teprve začátkem prosince.

"Ty peníze slouží k tomu, aby byly vyrovnány závazky," řekl Jirovský, podle nějž podnikatelé ani s dotacemi nemají dostatek peněz na zvýšení platů zaměstnanců. Kvůli propadu cen prý za své produkty letos meziročně utrží o 20 miliard korun méně než loni.

Snižují se i platy

"Zemědělci v současné době snižují mzdy, o deset, o 20 procent," podotkl. Snižování mezd chtějí zemědělští podnikatelé zakotvit i do připravované kolektivní smlouvy pro příští rok. Jejich záměr jednoznačně odmítl šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek, podle nějž odboráři na návrh podnikatelů rozhodně nepřistoupí. Během jednání, která odstartují začátkem listopadu, prý budou pro příští rok naopak požadovat čtyřprocentní platový růst.

Dufek se s Jirovským naopak shodl v odhadu počtu lidí, kteří obor letos opustí."Já bych řekl, že to nebude z důvodu propouštění, ale půjde o firmy, které skončí svoji činnost," poznamenal Dufek.

Zemědělství je nejhůř placený obor

Podle Českého statistického úřadu byla v letošním prvním pololetí mzda v oboru zemědělství, lesnictví a rybářství 16 568 korun a zaostávala za průměrnou mzdou v celé ekonomice téměř o 6 000 Kč. Hůře na tom byli jen zaměstnanci spadající do kategorií administrativní a podpůrné činnosti a ubytování, stravování a pohostinství. Ti však pobírají v řadě případů díky spropitnému ve skutečnosti výrazně více, než uvádějí statistiky.

Trend snižování zaměstnanosti v zemědělství je dlouhodobý, v loňském roce zaměstnanců meziročně ubylo o 3,1 procenta. Dlouhodobým problémem je také rostoucí průměrný věk zemědělců a nedostatečná generační obměna lidí v oboru. Ta souvisí s odchodem mladých lidí z venkova do měst.

Reklama

Související témata:

Související články

Průměrný plat akademiků je 33 500 korun

Průměrný plat vysokoškolských pedagogů je podle ministerstva 33 500 korun. Nejméně berou odborní asistenti mladší třiceti let, naopak profesoři mají průměrně...

Výběr článků

Načítám