Hlavní obsah

Partnerství škol zlepšuje dovednosti žáků, studentů a učitelů

Novinky, kil

Z nové studie Evropské komise o dopadu partnerství škol v různých zemích vyplynulo, že žáci, a především studenti středních škol, díky tomuto programu výrazně zlepšili své dovednosti, včetně kulturních a sociálních dovedností, znalosti IT a cizích jazyků.

Foto: Profimedia.cz

Sedm z deseti škol uvedlo, že partnerství mělo silný vliv na kulturní povědomí a vyjadřování žáků.

Článek

Největší přínos mělo partnerství pro žáky a studenty, kteří mohli partnerské školy navštívit. Sedm z deseti škol uvedlo, že partnerství mělo silný až velmi silný vliv na kulturní povědomí a vyjadřování žáků a studentů a také na jejich sociální a občanské schopnosti.

Významný vliv partnerství byl dále zaznamenán u počítačových dovedností (54 %) a komunikace v cizích jazycích (52 %). Partnerské výměny byly financovány v rámci výměnného programu EU Comenius.

Získají schopnosti pro budoucí zaměstnání

„Partnerství škol umožňuje mladým lidem získávat základní životní dovednosti a schopnosti, které jsou nezbytné pro osobní rozvoj, budoucí zaměstnání a pro aktivní občanství. Comenius také umožňuje žákům, studentům a pracovníkům ve školství seznámit se s různými evropskými kulturami a jazyky,“ uvedla evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou.

Přináší výhody školám i učitelům

Ze studie rovněž vyplynulo, že program přináší výhody učitelům a školám v rámci jejich místního společenství. Učitelé uvedli, že partnerství se zahraniční školou zlepšilo jejich znalost dalších vzdělávacích systémů a posílilo sociální dovednosti i jazykové znalosti.

Pro mnoho škol v odlehlých oblastech Evropské unie je partnerství financované z fondů EU jedinou příležitostí pro žáky, studenty a učitele, jak se zapojit do projektu v zahraničí. 85 % škol, jichž se studie týkala, uvedlo, že hodlají podat žádost o financování pro budoucí partnerství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám