Hlavní obsah

Optimismus zaměstnavatelů přetrvává

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro třetí čtvrtletí 2016 pokračující růst náborových aktivit. Devět procent očekává nárůst počtu pracovních sil, tři procenta předpovídají jejich snížení a osmdesát šest procent zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů získaných společností Manpower vykazuje čistý index trhu práce pro Českou republiku pro třetí čtvrtletí 2016 hodnotu plus šest procent.

Foto: Profimedia.cz

Nyní přijímáme! vzkazují podnikatelé zájemcům o práci.

Článek

„Třetí čtvrtletí je nejsilnějším obdobím roku na trhu práce, kdy je nejnižší nezaměstnanost a v plném proudu jsou sezónní práce ve stavebnictví, zemědělství a hotelnictví. Čistý index trhu práce nám vychází pozitivní i po sezónním očištění, tzn. že trend je rostoucí bez ohledu na letní sezónu,” uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika a dodala:

„Rok 2016 znamená ještě větší nedostatek lidí na všechny typy pracovních pozic včetně nízko kvalifikovaných. Současný kvartál je navíc obdobím roku, kdy zaměstnavatelé nejvíce nabírají nové zaměstnance a nezaměstnanost dosahuje ročního minima. Firmy nemohou obsadit svá volná pracovní místa a největším HR tématem letošního roku je, jak mají své požadavky na nové zaměstnance, vnitřní procesy a způsoby řízení a motivace lidí přenastavit tak, aby měly dostatek lidí a mohly plnit své obchodní cíle.“

Porovnání dle velikosti firem

Ve třetím čtvrtletí se očekává nárůst náborových aktivit ve všech čtyřech kategoriích podniků. Zaměstnavatelé středních společností hlásí nejsilnější aktivní náborové prostředí s čistým indexem trhu +22 % a velké podniky meziročně klesly o 8 procentních bodů na stále vysokých +21 %. Výrazně vzrostl optimismus malých podniků, jejichž čistý index činí +15 %. Zaměstnavatelé v mikropodnicích s méně než pěti zaměstnanci hlásí mírně pozitivní plány s indexem +4 %.

Porovnání dle odvětví

Nejsilnější náborové prostředí předpovídá odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s čistým indexem trhu práce +18 %. Příznivé náborové prostředí mohou očekávat uchazeči o práci také v odvětví stavebnictví s indexem +14 % a v dalších dvou odvětvích: finance, pojištění, nemovitosti a služby podnikům a rovněž zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov s indexem +13 %. Naopak zaměstnavatelé v odvětví těžba nerostných surovin očekávají pokles počtu pracovních sil, jejich index vykazuje hodnotu –3 %.

Regionální srovnání

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Příznivé náborové plány s čistým indexem trhu práce +11 % hlásí zaměstnavatelé na Moravě. V Čechách má index hodnotu +5 % a v Praze +4 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím index na Moravě posílil o šest procentních bodů a v Čechách o dva. Náborové plány v Praze pak o dva procentní body oslabily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám