Hlavní obsah

Odbory i podnikatelé žádají vládu o pomoc automobilovému průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odboráři z odborového svazu Kovo společně se Sdružením automobilového průmyslu (SAP) žádají vládu, aby ve prospěch domácích výrobců automobilů urychleně reagovala na současnou světovou finanční krizi. Oznámila to mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Svaz Kovo je se 170 000 členy nejvýznamnějším svazem komory a zároveň největším odborovým svazem v zemi. Důvodem krize automobilek a jejich dodavatelů je výrazně nižší poptávka v zemích západní Evropy a USA.

Podle odborů i zaměstnavatelů by situaci v českém automobilovém průmyslu pomohlo zejména zastavení příprav a schvalování legislativních norem, které by podle nich v oboru přinesly zvyšování nákladů, snížení konkurenceschopnosti a tím i zaměstnanosti. Vadí jim zejména snaha o zpřísnění ekologických opatření týkajících se omezení výfukových zplodin nebo omezení jízd kamionů.

"Po české vládě a orgánech EU nepožadují OS KOVO a Sdružení automobilového průmyslu žádné zvláštní výhody, ale vytváření srovnatelných podmínek pro podnikání v ČR v mezinárodním kontextu," uvedli ve společném textu odboráři i zaměstnavatelé.

Kvůli krizi se bude propouštět

Tuzemské automobilky se obávají, že kvůli krizi budou muset propustit až 3000 zaměstnanců, přestože za prvních devět měsíců letošního roku zvedly výrobu téměř o 10 procent.

Na propouštění by podle zástupců automobilového průmyslu, který z velké části tvoří dodavatelé tuzemských i zahraničních automobilek, mohlo dojít především na přelomu roku. První na řadě mají být lidé zaměstnaní přes agentury, propouštění se však může týkat i kmenových zaměstnanců.

Reklama

Související články

V Poděbradech se možná uzavřou sklárny

Lidé pracující v poděbradských Sklárnách Bohemia, jednom z největších zaměstnavatelů nymburského regionu, se bojí o místo. Místní pobočka je totiž součástí...

Výběr článků

Načítám