Hlavní obsah

O zkrácené pracovní úvazky je zájem

Právo, kil

Zatímco v řadě vyspělých zemí Evropy jsou částečné pracovní úvazky běžným jevem, v České republice jsou stále ještě spíše výjimkou.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z možností zkráceného úvazku je tzv. job sharing, kdy dva zaměstnanci sdílejí tutéž pracovní pozici.

Článek

V závěru loňského roku se v médiích na toto téma objevovaly rozporuplné zprávy. Kandidáti tvrdili, že mají velký zájem o alternativní úvazky, ale zaměstnavatelé tomuto trendu nejsou příliš nakloněni. Zaměstnavatelé kontrovali tvrzením, že by alternativní úvazky uvítali, ale není o ně zájem, a přidali obvinění, že zaměstnanci by chtěli kratší úvazek, ale zároveň se nechtějí vzdát své mzdy.

Zkrácený úvazek si nemohou dovolit

Ať už je pravda kdekoli, faktem je, že v Česku je stále hodně rodin, které si zkrácený pracovní úvazek nemohou dovolit, především z finančních důvodů.

Z hlediska pracovního práva je záležitost jasná. Rodič, který pečuje o dítě mladší 15 let, nebo těhotná zaměstnankyně mají právní nárok na částečný pracovní úvazek (kratší pracovní dobu). Zaměstnavatel je povinen této žádosti vyhovět, nebrání-li mu závažné provozní důvody.

Připravte si zdůvodnění

„Nejlepší pozici pro získání zkráceného pracovního úvazku máte ve chvíli, kdy jste již delší dobu zaměstnáni, odvádíte dobrou práci a firma by vás v případě odchodu postrádala. Měli byste se také připravit na to, že se váš nadřízený bude zajímat o důvody, které vás k tomuto rozhodnutí přiměly,“ uvádí Jan Zimmel ze společnosti Hays Czech Republic.

Loajální zaměstnanec podle jeho slov bere zkrácený úvazek jako formu odměny. Někdy se stane, že ve finále odvede stejné množství práce a věnuje jí stejně času jako kolega na plný úvazek, zejména má-li částečný úvazek kombinovaný s tzv. home office, tedy prací z domova.

Hledání je složitější

Jednou z možností zkráceného úvazku je tzv. job sharing, kdy dva zaměstnanci sdílejí tutéž pracovní pozici – např. na recepci. Firmy tak mohou vyřešit situaci, jež vzniká například při dlouhé provozní době, kterou by jeden zaměstnanec na plný úvazek nemohl pokrýt.

Na druhou stranu ne každá profese je pro tuto alternativu vhodná, zkrácené úvazky jsou téměř vyloučené například u obchodních či manažerských pozic.

„Možnost získat zkrácený nebo alternativní pracovní úvazek je nicméně reálná, je ale třeba hledání a vyjednávání věnovat více času a energie,“ zdůrazňuje Ladislav Kučera, Managing Director společnosti Hays.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám