Hlavní obsah

Novými prioritami vězeňství bude vzdělávání a zaměstnání vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důkladný vstupní pohovor při nástupu odsouzeného do věznice, dluhové poradenství, vzdělávání a především zaměstnávání vězňů. Takové jsou hlavní body koncepce vězeňství do roku 2025, kterou společně představili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a šéf Vězeňské služby Petr Dohnal. Cílem je snížit recidivu, jež je nyní sedmdesátiprocentní, na zhruba 50 procent.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vpravo) a generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal na tiskové konferenci k představení koncepce vězeňství do roku 2025.

Článek

Plán, který podle Pelikána vznikal zhruba rok, je pojatý jako cesta odsouzeného, na jejímž konci by mělo být jeho začlenění do společnosti. "Víme, že mezi pachateli trestných činů je řada lidí, kteří se ke kriminální kariéře dostali shodou okolností. Chceme se pokusit využít jejich trestu k tomu, abychom jim pomohli začít normální, nekriminální život," řekl ministr.

Rekvalifikovat vězně na chybějící profese

Každý vězeň by tak měl nejprve absolvovat vstupní pohovor, po kterém by mu Vězeňská služba vybrala individuální program zacházení šitý na míru. Ve spolupráci s ministerstvem práce chce ministerstvo spravedlnosti vytipovat, jaké profese jsou na trhu práce potřebné, a tomu přizpůsobit nabídku rekvalifikačních kurzů. Vězni by také měli mít k dispozici poradenství ohledně svých finančních problémů, protože právě dluhy jsou významnou příčinou recidivy.

Dát vězňům pracovní návyky

"Po vyučení musí následovat zaměstnání. Jeho míra je dnes velmi neuspokojivá," připomněl ministr s tím, že reálně pracuje asi 40 procent odsouzených. Zaměstnání je podle něj způsobem, jak dát vězňům pracovní návyky, perspektivu a peníze, které potřebují k umoření dluhů. Ministerstvo chce preferovat ty zaměstnavatele, kteří si vězně ponechají i po jejich propuštění. Uvnitř věznic by pak vězni mohli ve větší míře vyrábět například nábytek pro státní instituce, šít uniformy nebo pěstovat si vlastní jídlo.

Zajistit po propuštění byt a práci

Šéf Vězeňské služby Dohnal doplnil, že chce umožnit věznicím více zaměstnávat vězně i na nestřežených pracovištích. Už od letoška hodlá zintenzivnit práci s vězni, kteří budou brzy propuštěni z výkonu trestu. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi chce dosáhnout toho, aby vězni při odchodu z vězení měli zajištěno bydlení a práci a aby se o sebe uměli postarat. Mezi dalšími prioritami pro nejbližší období jmenoval zlepšování podmínek ve vazbě, změnu situace ohledně dlouhodobého nedostatku vězeňských lékařů či zajištění supervizí pro vězeňské pedagogy či psychology.

Reklama

Výběr článků

Načítám