Hlavní obsah

Novela zákoníku práce může podle Hospodářské komory ohrozit práci z domova

Kvůli novele zákoníku práce, kterou projednává Sněmovna, hrozí podle Hospodářské komory (HK) zkrácení dohod o pracovní činnosti. Shodují se na tom podle jejího prezidenta Vladimíra Dlouhého i zaměstnavatelé. Zaměstnanci rovněž mohou přijít o benefit práce z domova. Problémem je podle komory také zavedení pátého týdne dovolené i v soukromém sektoru. Dle odborářů však současná novela reaguje na požadavky praxe a evropské směrnice.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Článek

Jak již Novinky informovaly, zákoník práce se má letos dočkat významných změn. [celá zpráva]

„Novela zákoníku práce nejenže nepřináší slibovanou flexibilitu pracovněprávních vztahů, naopak dojde k jejímu snížení. Příkladem jsou dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, kde se zavádějí nové evidenční povinnosti a zpřísňují se pravidla odměňování, která atraktivitu těchto dohod v praxi významně omezí,“ upozornil prezident HK Vladimír Dlouhý.

Možná ztráta významu DPČ

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ) aktuálně umožňuje zaměstnavatelům zejména v sezónních oborech, jako jsou cestovní ruch či pohostinství, modelovat pracovní dobu zaměstnance tak, aby nepřesáhla 20 hodin týdně v období 52 týdnů. Nově se má toto období zkrátit na polovinu, tedy 26 týdnů.

„Tím by DPČ pro mnohé zaměstnavatele zcela ztratila svůj význam,“ doplňuje Dlouhý.

Doma samozřejmě nepracuje slévač u tavicí pece.
Vladimír Dlouhý, prezident HK

Navíc nová povinnost evidovat a rozvrhovat práci zaměstnancům vykonávajícím práci na základě DPČ i DPP je podle HK komplikovaná a administrativně náročná, až je v praxi téměř neaplikovatelná.

Právo na setkávání s ostatními zaměstnanci

Zánik hrozí ale i zaměstnanci oblíbené práci z domova, tzv. home office. Důvodem je administrativa spojená s náhradou podílu nákladů zaměstnance, zajištění bezpečnosti práce či nově povinnost zaměstnavatele poskytnout zaměstnanci právo setkávat se s ostatními zaměstnanci na pracovišti.

Přitom model „vstanu a jdu na osm hodin do práce“ by se měl podle Dlouhého logicky postupně opouštět, alespoň v některých oborech.

„Doma samozřejmě nepracuje slévač u tavicí pece,“ doplnil s nadsázkou na tiskové konferenci, která se konala ve středu 1. března.

Týden dovolené bude stát 28 miliard, odhaduje HK

Komora zároveň provedla odhad, kolik  bude stát zaměstnavatele zavedení povinného pátého týdne dovolené.

„Pátý týden dovolené zvýší náklady na práci, tím pádem to povede k vypovězení zakázek,“ varovala viceprezidentka HK Irena Bartoňová Pálková.

Není možné, aby pět týdnů dovolené měli ze zákona jen zaměstnanci státního sektoru.
Jana Kašparová, ČMKOS

Při výpočtu analytici mimo jiné vycházeli jednak z čísel ČSÚ a ministerstva financí týkajících se celkového objemu mezd a platů vyplácených zaměstnancům, tak i z návrhu státního rozpočtu na rok 2017, čímž mohli odhadnout celkový objem mezd vyplácených v podnikatelském sektoru.

Z lednového průzkumu firmy Trexima pak také převzali zjištění, že již dnes mezi zaměstnavateli poskytuje týden dovolené navíc na 34,4 procenta firem. Finální výsledek, který činí 28 miliard korun ročně, přihlíží k výši pojistných odvodů, které zaměstnavatelé platí vedle samotných hrubých mezd.

Odbory však pátý týden obhajují. „Není možné, aby pět týdnů dovolené měli ze zákona jen zaměstnanci státního sektoru, a v privátní sféře si pátý týden dovolené mohli sjednat pouze v kolektivní smlouvě. To je jednoznačná diskriminace, vážné narušení rovnosti," řekla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

DPČ podle ní novela jen dává do souladu s evropskou směrnicí o úpravě pracovní doby.

Zbytečná novela?

Novela zákoníku práce nicméně podle HK nepřináší podstatné koncepční změny. Naopak má potenciál zvýšit administrativní zátěž zaměstnavatelů. Zkrátka ji Vladimír Dlouhý považuje za zbytečnou.

S tím souhlasí i zástupkyně zaměstnavatelů Ivana Šturmová ze společnosti ČEZ, což Novinkám potvrdila. I ohledně práce z domova podle ní v současnosti vše funguje.

„Lidé se sami dohodnou se zaměstnavateli na podobě a délce své práce, stejně tak na hodinách, kdy musí být u počítače a na telefonním příjmu,“ uvedla.

Viceprezidentka HK míní, že je to vlastně takové strašení zaměstnanců, že budou potřebovat každou chvíli ochranu. Jde to podle ní i proti principu rodičovské.

Evropská unie se snaží podporovat flexibilitu práce i ochranu zaměstnanců. ČR si z toho vzala jen tu ochranu,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám