Hlavní obsah

Novela zákoníku má prodloužit zákaz práce pro konkurenci

– PRAHA

Chystaná novela zákoníku práce má umožnit prodloužení zákazu práce pro konkurenční firmy z nynějšího jednoho roku na dva roky. Zároveň by měla snížit na polovinu kompenzace pro zaměstnance za to, že nemůže pracovat ve stejném oboru. Píše to ve dnešním vydání týdeník Profit s odvoláním na dobře informované zdroje.

Článek

Zásadní novelu zákoníku práce připravila pro ministerstvo práce a sociálních věcí skupina nezávislých expertů. Zákoník práce umožňuje, aby se formou takzvané konkurenční doložky zaměstnanec zavázal, že se po určitou dobu po skončení zaměstnání nenechá zaměstnat ve stejném oboru, případně u konkurenční firmy.

Dosud je však takový zákaz možný nejdéle na dobu jednoho roku, zatímco předběžný návrh novely počítá s prodloužením na dva roky. Součástí konkurenční doložky musí být finanční kompenzace, kdy firma poskytne bývalému zaměstnanci každý měsíc náhradu nejméně ve výši jeho předchozího průměrného výdělku. Chystaná novela umožní snížení této minimální kompenzace až na polovinu.

Další novinkou má být podle Profitu možnost zásahu soudu do již uzavřené konkurenční doložky. Zatímco dosud soud takové právo nemá, nově by soud mohl upravit dohodu, například pokud odporuje dobrým mravům, je zjevně nevyvážená a podobně. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce oficiálně představit návrh novely zákoníku práce letos na podzim.

Nečas již dříve uvedl, že chystaná novela zákona bude koncepční. Má sice směřovat k „více liberálnímu a flexibilnímu trhu práce“, přesto podle něj nehrozí, že by zaměstnanci neměli dostatečnou ochranu. Odborům se změny nelíbí a již pohrozily generální stávkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám