Hlavní obsah

Nové investice přinesou práci vysokoškolákům

PRAHA

Dvě třetiny ze 124 investorů mířících do České republiky zakládají technologická centra nebo centra sdílených služeb. Je to poprvé, kdy investice směřující do vývoje a služeb překonaly investice do výroby. Mezi všemi obory dominuje vývoj softwaru. Jen v tomto odvětví vznikne pro vysokoškoláky více než dva a půl tisíce nových pracovních míst.

Článek

Celkem noví investoři plánují vytvořit 9 669 nových pracovních míst. Největší počet nových investic připravily firmy zabývající se vývojem softwaru. S přispěním agentury CzechInvest vzniká 16 programátorských center v hodnotě 233,35 miliónu korun, ve kterých najde zaměstnání 2 561 odborníků. Až na druhém místě jsou s 13 investicemi výrobci automobilů a jejich součástek, třináct společností se také bude věnovat výzkumu a vývoji ve strojírenství.

Nejúspěšnějším regionem v lákání IT investic je Jihomoravský kraj, který i v letošním prvním pololetí díky koncentraci technických škol a talentovaných specialistů přilákal největší počet vývojářů softwaru, a to přesně šest firem.

Česko přestává být výrobní zónou západu

„Srovnání se stejným obdobím minulého roku tedy ukazuje, že se nám daří lákat větší počty projektů, které jsou méně náročné na manuální práci,“ shrnuje Rudyšarová. „Jádro nových investic dnes tvoří spíše menší sofistikované projekty, které nevyžadují rozsáhlé investice, ale spoléhají především na schopnosti a znalosti svých zaměstnanců.“

Na vývoj a vysokoškoláky se orientují i české projekty. „České podniky připravily jen v prvním pololetí letošního roku 78 nových investičních projektů za bezmála 5,5 miliardy korun. Navíc výrazně sázejí na vysokoškoláky, plných 46 % ze čtyř tisíc nových pracovních míst v českých projektech bude patřit právě jim,“ vypočítává Alexandra Rudyšarová z CzechInvestu.

Reklama

Související články

Jak se v Česku loví mladé mozky

Řada společností se potýká s problémem, kterým je nedostatek pracovníků na odborných pozicích. Absolventi technických univerzit naopak bojují s problémem tato...

Výběr článků

Načítám