Hlavní obsah

Nová šance pro uchazeče o práci

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) bude nabírat nové zaměstnance prostřednictvím úřadu práce (ÚP ČR). Memorandum o tom podepsali Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR a generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Foto: Profimedia.cz

Lidé žijící v oblastech s vysokou nezaměstnaností se nacházejí v těžké situaci.

Článek

SŽDC je dalším z řady podniků a organizací, které nabídly ÚP ČR pomocnou ruku při řešení nezaměstnanosti v ČR. V rámci vzájemné spolupráce a za pomoci nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) se rozhodly podpořit uchazeče o zaměstnání v jejich snaze získat práci.

Společensky odpovědní zaměstnavatelé

„Jsem velmi ráda, že SŽDC rozšiřuje počty společensky odpovědných zaměstnavatelů a jde příkladem těm, kteří ještě váhají. Dává tak šanci lidem, kteří by například kvůli věku, péči o malé děti nebo nízké kvalifikaci získali práci jen velmi těžko,“ prohlásila Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR.

Pomoc oblastem s vysokou nezaměstnaností

„Uvědomujeme si, v jak těžké situaci se nacházejí lidé žijící v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Podpisem memoranda jsme chtěli mimo jiné vyjádřit svou připravenost řešit tento stav a přispět tak k jeho zlepšení,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Uplatnění hlavně pro dělnické profese

SŽDC zaměstnává v ČR 17 300 lidí. Nově přijatí zaměstnanci najdou pracovní uplatnění v blízkosti domova i v odlehlých regionech.

„Počítáme s tím, že posily uplatníme po složení příslušných odborných zkoušek například v odvětví traťového hospodářství jako traťové dělníky, pracovníky údržby a oprav trati, montéry tratí, zámečníky kolejových konstrukcí, dále v odvětví sdělovací a zabezpečovací techniky jako dělníky sdělovací a zabezpečovací techniky, návěstní a spojové dozorce a návěstní techniky a v odvětví elektrotechniky a energetiky jako elektromontéry,“ vyjmenoval možnosti uplatnění Surý.

Úřad práce pomůže s kvalifikací

Společnost se chystá přijímat také obtížně umístitelné uchazeče ve věku do 30 roků a nezaměstnané nad 50 let. ÚP ČR poskytne nejen finance, ale také možnosti vzdělání a další služby, které zvýší šance dlouhodobě nezaměstnaných na získání nové práce.

„Jedná se hlavně o komplexní poradenství, rekvalifikace a vzdělávání šité na míru zaměstnanci i zaměstnavateli nebo třeba předvýběr vhodných kandidátů či realizaci celého výběrového řízení,“ vypočítává ředitel Odboru trhu práce GŘ ÚP ČR Jan Karmazín.

Memorandum pamatuje i na stávající zaměstnance, kterým by v budoucnu hrozila ztráta zaměstnání, protože např. nemají dostatečné vzdělání. Také oni si budou moci v rámci rekvalifikačních a vzdělávacích kurzů zvýšit nebo prohloubit kvalifikaci a být tak lépe připraveni na přicházející změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám