Hlavní obsah

Nová odborová organizace poukazuje na problémy českých zaměstnanců

Novinky,

Přes rekordně nízkou nezaměstnanost trápí české zaměstnance nemálo problémů. Z průzkumu, který připravila nová anonymní online odborová organizace Zaměstnanecké fórum (ZF) ve spolupráci se společností Kantar TNS, vyplývají potíže jako tlak na nevykazování přesčasů, minimální valorizace platů, nedodržování zákoníku práce, nereálné pracovní normy či zneužívání volného času lidí. Informoval o tom předseda ZF Petr Novák.

Foto: Profimedia.cz

Mezi problémy zaměstnanců může patřit i tlak na nevykazování přesčasů.

Článek

„Zaměstnanecké fórum jsme založili proto, abychom pomohli zaměstnancům zlepšit jejich podmínky a přiblížit se standardům Evropské unie,“ vysvětlil Novák.

Nejen tlak, ale i motivace

Cílem ZF je přinést nové pojetí odborů. „Takových, které reagují na aktuální trend společnosti, kdy zaměstnanci nejsou ochotni podávat maximální výkon pouze pod tlakem, ale dominantním faktorem se stává motivace a komunikace ze strany zaměstnavatele. Pozitivním dopadem pro firmy je výrazně vyšší produktivita práce takto motivovaného zaměstnance,“ uvedl předseda.

Registrovaný člen ZF podle něj získává odbornou právní podporu a profesionální tým, který vyjednává se zaměstnavatelem. Důležitým benefitem má být i ochrana identity, tedy že zaměstnavatel se jméno člena bez jeho souhlasu nedozví.

„Jde o reakci na každodenní realitu plnou vystresovaných a přetížených pracovníků, kteří kvůli nepřiměřenému stresu podávají výrazně nižší pracovní výkony. Zaměstnanců, kteří tento stres pak dále přenášejí na své rodiny. Toto chceme změnit,“ uzavřel Novák.

ZF je odborová organizace zapsaná Městským soudem v Praze, kde rovněž sídlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám