Hlavní obsah

Nezaměstnaným pomůže přechodný trh práce

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnané lidi znevýhodněné na trhu práce budou v rámci projektu Labour Pool dočasně zaměstnávat agentury, které budou nabízet jejich kapacitu jiným zaměstnavatelům. Zároveň agentury obtížně umístitelným lidem budou pomáhat hledat trvalé pracovní uplatnění.

Foto: Profimedia.cz

Labour Pool je nástroj pro integraci znevýhodněných skupin na trhu práce.

Článek

„Návrh nástroje pro integraci znevýhodněných skupin na trhu práce, ať již jde o dlouhodobě nezaměstnané, zdravotně hendikepované, lidi v předdůchodovém věku nebo absolventy, kteří poprvé vstupují na trh práce, na bázi Labour Pool je výsledkem ročního působení Moravskoslezského paktu zaměstnanosti,“ uvedl na výročním setkání k podpisu paktu náměstek moravskoslezského hejtmana Marian Lebiedzik (ČSSD).

Labour Pool je financován z evropských fondů

Koncept Labour Pool jako nástroj tzv. přechodného trhu práce se podařilo po jednáních s ministerstvem práce a sociálních věcí a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže prosadit do regionálních individuálních projektů financovaných z evropských fondů. Pilotně se bude ověřovat v Moravskoslezském kraji.

Dočasné zaměstnání přes agenturu

„Z příjemců dávek se stanou zaměstnanci,“ řekl Právu člen výkonné rady paktu Zdeněk Karásek.

„Agentura obtížně umístitelného nezaměstnaného dočasně zaměstná na rok či rok a půl, během této doby bude ten člověk částečně pracovat na nějakých zakázkách, které by dělala agentura, nebo prostřednictvím té agentury u jiných zaměstnavatelů, a v době, kdy by nepracoval, si bude rozvíjet kvalifikaci. Současně se agentura spolu s ním bude snažit najít pro něj uplatnění na pracovním trhu,“ popsal, jak by nástroj měl fungovat, Karásek.

„Šedesát procent účastníků programu po ukončení působení v Labour Pool by mělo najít uplatnění na trhu práce,“ uvedl tajemník paktu Petr Czekaj.

Výběrová řízení na agenturu už letos

Jitka Vegrichtová z krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě Právu řekla, že první výběrové řízení na výběr agentury by mohlo být vyhlášeno už letos.

„Veřejnou zakázku vyhlásíme na celý komplex služeb, to znamená, že vybraná firma by zajistila jak vzdělávací aktivity, tak by přijala uchazeče a umístila je k zaměstnavatelům na konkrétní praxi,“ přiblížila.

„Myslím, že ze strany zaměstnavatelů bude velká poptávka a těm lidem to pomůže získat praxi, zapracovat se,“ doplnila Vegrichtová.

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti podepsaly loni v únoru Moravskoslezský kraj, Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, Krajská hospodářská komora a Regionální rada Moravskoslezsko. Jde o strategické partnerství desítek podnikatelských subjektů, škol a dalších institucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám