Hlavní obsah

Nezaměstnaní na Karlovarsku musí do veřejných služeb

Právo, Rudolf Voleman

Desítky lidí v Karlovarském kraji, kteří pobírají bez práce sociální dávky, se budou muset brzy chytit košťat, lopat i dalšího náčiní a vyrazit za prací do ulic svých měst a obcí. Karlovarský kraj totiž rozdělil celkem 1,512 miliónu korun mezi osm měst a obcí v regionu na podporu veřejné služby.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Město Teplá na Karlovarsku chce ve veřejné službě zaměstnat až čtyřicet lidí.

Článek

Starostové za tyto příspěvky nechají nakoupit nářadí, materiál a uhradí školení a mzdové náklady svých koordinátorů, kteří budou nad nezaměstnanými bdít, aby dobře a poctivě odváděli přidělenou práci. Pokud nebudou chtít pracovat, přijdou o sociální dávky.

Přihlásilo se nám s žádostí o podporu veřejné služby celkem osm obcí a měst
Miloslav Čermák, náměstek karlovarského hejtmana

„Přihlásilo se nám s žádostí o podporu veřejné služby celkem osm obcí a měst v kraji,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD), podle kterého přišly žádosti na celkem 2,7 miliónu korun. „Všechny žádosti jsme museli proto adekvátně pokrátit, aby se dostalo na všechny žadatele,“ vysvětloval Čermák.

Nejaktivnější jsou obce na Sokolovsku

O peníze od Karlovarského kraje na podporu veřejné služby si žádalo nejvíce měst a obcí na Sokolovsku, a to Bukovany, Horní Slavkov, Rotava, Kraslice a Nové Sedlo. Na Karlovarsku se pak o ně přihlásily Teplá, Jáchymov a Toužim. Z Chebska neprojevila zájem o podporu ani jedna obec.

„O nejvyšší podporu ve výši 1,4 miliónu korun žádalo město Teplá,“ uvedl Čermák. „V žádosti město uvedlo, že za poskytnuté příspěvky pořídí nářadí, materiál a také zaplatí školení a mzdové náklady koordinátorů,“ pokračoval náměstek, podle kterého už bude na žadatelích samotných, kolik lidí do veřejných prací zapojí.

Kdo odmítne práci, přijde o dávky

„Stejně tak si musí dohodnout s úřady práce, jakou konkrétní činnost budou lidé ve veřejných pracích provádět,“ poznamenal Čermák. „Pokud vybraní lidé nebudou chtít veřejnou službu vykonávat, tak přijdou o sociální dávky,“ dodal náměstek.

„S veřejnými pracemi máme ve městě jen dobré zkušenosti,“ komentovala starostka Teplé Jana Čížková (nez.) s tím, že město už nyní zaměstnává ve veřejné službě dvanáct lidí.

„S podporou kraje, kterou máme obdržet ve výši přes 400 tisíc korun, jich můžeme zaměstnat klidně třicet čtyřicet,“ pokračovala. „Máme šikovné koordinátory, takže lidé ve veřejné službě skutečně pracují,“ konstatovala.

„Práce je tady jako na kostele, vždyť pod nás spadá celkem dvacet sedm obcí,“ uvedla Čížková a připomněla, že míra nezaměstnanosti se na Tepelsku pohybuje kolem osmnácti procent.

Nejvíce lidí půjde na úklid

„Lidé ve veřejných pracích budou především nasazeni na úklid města, ale také na čištění mezí nebo odstraňování náletových dřevin,“ uvedla tepelská starostka.

Čermák se chce se starosty navíc dohodnout na tom, aby lidé ve veřejné službě pracovali také ve prospěch kraje.

„Mohlo by to být například při údržbě páteřní cyklostezky podél Ohře nebo při likvidaci bolševníku a jiných invazivních rostlin,“ uzavřel Čermák s tím, že rozdělení krajské podpory veřejné službě bude ještě schvalovat krajské zastupitelstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám