Hlavní obsah

Němci nemají strach z otevření trhu práce

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Němci nemají strach z otevření svého trhu pro pracovníky z nových členských zemí Evropské unie, zatímco vláda s tím problémy má. Podle nejnovějšího průzkumu se většina - 82 procent dotazovaných - necítí ohrožena pracovníky z východních zemí. Největší ekonomika EU ale zatím využívá možnosti izolovat před nimi trh práce.

Článek

Velké rozdíly jsou mezi západem a východem země, ukazuje průzkum mínění ústavu Forsa pro zpravodajskou televizi n-tv. Třetina východních Němců se obává ohrožení svého pracovního místa, zatímco na západě má strach jen 15 procent lidí. Největší obavy mají lidé s nižšími příjmy, s růstem příjmů obavy klesají.

O možnosti otevřít trh se v Německu už delší dobu debatuje. Přístup pracovníků z nových členských zemí má jak vlivné odpůrce, tak i zastánce. Jasněji by mohlo být koncem srpna, kdy se tím chce zabývat vláda.

Trh práce jako nástroj proti neonacistům

Ministerský předseda sousední východní země Saska Georg Milbradt nedávno nadhodil jako nový argument proti otevření trhu obavy z posílení vlivu neonacistické strany NPD. Sasko má podobně jako jiné východní spolkové země podstatně větší nezaměstnanost než západní. Pociťuje výrazný vliv neonacistů; NPD je v drážďanském zemském sněmu dokonce zastoupena a populisticky těží ze sociálních problémů na východě státu.

Německo zatím využilo možnosti ustanovení EU omezit přístup na pracovní trh do roku 2009 a v případě potřeby až do roku 2011. Ze "starých" zemí EU mohou mimo jiné Češi pracovat bez povolení v Británii, Irsku, Švédsku, Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii a Nizozemsku. Omezení v různé míře platí hlavně v Německu a Rakousku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám