Hlavní obsah

Někteří skláři ze Světlé nad Sázavou dostanou poukázky na jídlo

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Světelští skláři, kteří jsou ve finanční tísni kvůli nevyplacení zářijových výplat, mohou požádat o pomoc podnikové odbory. Závodní výbor rozhodl o tom, že nejpalčivějším případům bude poskytnuto až 2000 korun měsíčně, a to formou stokorunových poukázek na potraviny.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pec na výrobu olovnatého křišťálu ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Článek

Předseda podnikových odborů Stanislav Vaněk však zároveň upozornil na to, že příspěvek z odborových peněz mohou dostat pouze členové odborů, jichž bylo mezi 1200 zaměstnanci Sklo Bohemia asi 700.

„Už tu za mnou někteří lidé byli. Hlavně samoživitelky, to je nejhorší problém. Jsou bez prostředků a starají se o děti,” přiblížil Vaněk. Velké potíže s hledáním jiné obživy podle něj mají i lidé postižení nemocí z povolání.

Zřejmě proběhne veřejná sbírka

Řada sklářů už si nějakou práci našla. Vaněk předpokládá, že nevratná výpomoc od odborů bude poskytována několika desítkám nejpotřebnějších, a to po dva měsíce. Odborový svaz skla a porcelánu, do něhož světelské odbory patří, podle Vaňka nyní zvažuje i uspořádání veřejné sbírky.

Kvůli insolvenci podniku budou skláři ve Světlé zřejmě dávat hromadně výpovědi v polovině listopadu, což je podle odborů první termín, kdy mohou odejít, aniž by ztratili nárok na odstupné. Podporu v nezaměstnanosti by pak mohli začít pobírat koncem prosince.

Odborářské peníze mohou dostat pouze ti členové odborů, kteří nedostanou od státu pomoc v hmotné nouzi. Podle informací světelské radnice ale na tyto dávky vzhledem k nastavení podmínek skláři asi vůbec nedosáhnou.

Zářijové výplaty nebyly vyplaceny ani v poděbradských Sklárnách Bohemia. Poděbradská radnice plánuje, že lidem poskytne bezúročné půjčky. Zastupitelé to již schválili, ale o konečné podobě půjček se má ještě jednat. Původní návrh počítal s 18 000 korunami, které budou splatné ve dvou splátkách do poloviny příštího roku. Nárok na výpomoc by měli jen lidé s trvalým bydlištěm v Poděbradech. Těch je polovina ze 448 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklářští odboráři chtějí demonstrovat

Odborový svaz pracovníků průmyslu skla a porcelánu chce 23. října od 11:00 demonstrovat před úřadem vlády. Důvodem jsou mzdy sklářů z uzavřených skláren Sklo...

Výběr článků

Načítám