Hlavní obsah

Nejvyšší platy jsou v Praze, nejnižší na Karlovarsku

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle zjištění serveru Platy.cz jen v jediném kraji v České republice za posledních 12 měsíců rostly platy rychleji než inflace, a to v Karlovarském, kde průměrný plat stoupl o 4,2 %.

Foto: Profimedia.cz

V celé ČR za posledních 12 měsíců v průměru došlo k reálnému poklesu platů.

Článek

V Praze a v Pardubickém kraji, kde byl růst platů druhý a třetí nejvyšší, se průměrný plat zvýšil o 2,4 % a téměř kopíroval meziroční míru inflace, která činila 2,5 %. V ostatních krajích je reálný průměrný plat nižší, než byl před rokem. V případě Zlínského kraje dokonce došlo k poklesu i v absolutní výši průměrného platu, a to o 0,4 %.

Přes nejvyšší růst berou nejméně

„Relativně vysoký růst platů v Karlovarském kraji velmi pravděpodobně souvisí s tím, že v tomto kraji je podle našich zjištění výrazně nejnižší průměrný plat v Česku, takže i přes nejvyšší nárůst zůstává v tomto kraji průměrný plat stále s výrazným odstupem nejnižší v celé republice,“ říká Zdeněk Němec, business analytik služby Platy.cz.

Průměrný plat v Karlovarském kraji činí pouze 20 315 Kč, zatímco v Olomouckém kraji, kde je průměrný plat druhý nejnižší, to dělá 22 138 Kč, tedy o 1823 Kč více.

Nejvyšší průměrný plat je podle serveru Platy.cz v Praze (32 091 Kč) a v Jihomoravském kraji (25 116 Kč).

Platy reálně klesají

V celé ČR za posledních 12 měsíců v průměru došlo k reálnému poklesu platů, což navazuje na stejný trend započatý v roce 2012. V letech před rokem 2012 vždy docházelo alespoň k malému růstu reálných platů, resp. k růstu kupní síly zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám