Hlavní obsah

Největší výrobce nábytku v ČR propouští 247 lidí

– ROUSÍNOV

Největší výrobce nábytku v Česku Jitona uzavře výrobu čalouněného nábytku v Rousínově na Vyškovsku. Nejpozději ke konci července propustí všech 247 zaměstnanců závodu. Důvodem je ztráta konkurenceschopnosti ve výrobě nábytku v Evropě zapříčiněná silnou korunou a rostoucí konkurencí levného nábytku z dovozu.

Článek

Ostatních závodů v Klatovech, Soběslavi na Táborsku a v Třebíči se změny nedotknou a budou pokračovat ve výrobě. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Jitona dosud zaměstnávala 1300 lidí.

Firma spolupracuje s vyškovským pracovním úřadem, přímo v závodě chystá burzy práce, na kterých mohou firmy z regionu nabízet odcházejícím zaměstnancům novou práci.

Jitona vznikla loni v únoru sloučením dvou nábytkářských společností Tusculum Rousínov a Jitona Soběslav. Už tehdy firma v Rousínově propustila přes 100 lidí, když převedla výrobu dřevěného nábytku do Třebíče, kde později investovala 120 miliónů korun.

V Klatovech vyrábí demontovatelný nábytek pro společnost Ikea, stejný sortiment, ale pro britský a dánský trh, vyrábí v Soběslavi. Závod v Třebíči se specializuje na výrobu nábytku z masivu. V cizině firma prodává vesměs pod značkami svých obchodních partnerů. Na export, hlavně do Německa, Velké Británie, Rakouska a Dánska, putuje 96 procent produkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám