Hlavní obsah

Nejlépe se žije na Plzeňsku, Středočeši jsou druzí od konce

Novinky, kil

Kvalitní péče o děti, vysoká úroveň vzdělávání, nízká nezaměstnanost, a k tomu velký počet různorodých společenských akcí. To je jen několik důvodů, proč je Plzeňsko letos nejlepším místem pro život v České republice. Středočeský kraj se naopak drží na chvostu žebříčku a patří mu třinácté místo.

Foto: Profimedia.cz

Plzeňský kraj zvítězil zejména díky kvalitní péči o děti a dobré úrovni vzdělávání.

Článek

Místo pro život je srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.

Region řeší své problémy

Plzeňský kraj si titul Místo pro život 2014 letos vysloužil zejména díky kvalitní péči o děti a dobré úrovni vzdělávání. Lidé zde žijí déle než v mnoha jiných krajích, zaměstnání najdou snadno a úroveň nezaměstnanosti je druhá nejnižší v ČR. Pozitivem také je, že region zná svoje problémy a snaží se je řešit.

V porovnání s minulým rokem na Plzeňsku výrazně ubylo problémových uživatelů drog a přibylo policejních hlídek. Lidé na Plzeňsku jsou šetrní k okolnímu prostředí, produkují nejméně odpadu v republice. Bolavým místem regionu zůstává infrastruktura. Silnic je málo a umírá na nich hodně lidí.

Středočeši si od loňska pohoršili

Na druhém místě žebříčku se umístilo Hlavní město Praha, třetí je Královéhradecký kraj. Středočeský kraj letos obsadil předposlední třináctou pozici a ve srovnání s loňským rokem si o jednu příčku ještě pohoršil. Neznamená to ale jenom samé negativa. Pozitivem je, že lidé nejsou tak často nemocní a více se zajímají o dění v místní samosprávě. V regionu pořád platí, že za kvalitní lékařskou péči je třeba cestovat do Prahy. Počet doktorů se ve srovnání s minulým rokem ještě snížil.

Ani se vzděláním to není slavné. Kapacity mateřských škol jsou pod celorepublikovým průměrem a dojíždění za univerzitním vzděláním je téměř samozřejmostí. Ze statistických dat vyplývají ještě dvě nelichotivé skutečnosti: ve středních Čechách se zvyšuje počet problémových uživatelů drog a na silnicích umírá nadprůměrný počet lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám