Hlavní obsah

Nejčastější příčinou pracovní neschopnosti je stres

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno zveřejněná analýza příčin dlouhodobé pracovní neschopnosti ve Velké Británii konstatuje, že hlavním viníkem je stres způsobený rostoucí nejistotou zaměstnání a zvyšováním pracovního zatížení.

Foto: Profimedia.cz

Stoupá počet firem udávajících stress jako hlavní příčinu dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Článek

Společný průzkum britského Certifikovaného ústavu zaměstnanosti a rozvoje a společnosti Simply Health, která se zaměřuje na poskytování zdravotní péče ve firmách, odhalil, že nejčastější společnou příčinou nemocnosti manuálních i nemanuálních zaměstnanců je stress.

Stres stoupá z roku na rok

Podle závěrečné zprávy průzkumu, která vychází z téměř šesti stovek on line rozhovorů s představiteli všech sektorů průmyslu, stoupl počet firem udávajících stress jako hlavní příčinu dlouhodobé pracovní neschopnosti u nemanuálních pracovníků z loňských 24% na současných 33%.

U firem s převahou manuálních pracovníků udává stres jako hlavní příčinu nemocnosti jedna pětina (21%) s tím, že stres překonal dosud vedoucí choroby pohybového aparátu. Za dlouhodobou je považována pracovní neschopnost přesahující 4 týdny.

Na spojení mezi jistotou zaměstnání a mentálním zdravím poukazuje rovněž část průzkumu zabývající se situací ve firmách, kde zaměstnance čeká propouštění. Zaměstnavatelé, kteří plánují snížení stavu zaměstnanců v příštích šesti měsících, hlásili stresová onemocnění v 51% ve srovnání s 31% u firem, které propouštění neplánují.

Platy jsou zmrazené, náklady rostou

Jak uvedl Dr. Jill Miller, poradce Certifikovaného ústavu zaměstnanosti a rozvoje, zaměstnanci se ocitají v tíživém postavení.

„V práci čelí zmrazení platů a nejistotě zaměstnání a doma se na ně valí rostoucí účty.” Podle Millera dochází k navyšování stresu u zaměstnanců i v důsledku organizačních změn. To platí zejména o veřejném sektoru, kde 50% respondentů v průzkumu hlásilo nárůst pracovní absence z důvodu chorob vyvolaných stresem.

Reklama

Výběr článků

Načítám