Hlavní obsah

Nečas podepsal návrh penzijní reformy, vláda ho projedná v únoru

– PRAHA

Vláda by měla projednat návrh první etapy důchodové reformy letos 7. nebo 14. února. V rozhovoru pro rádio Impuls to uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Uvedl, že návrh podepsal a odeslal ho premiérovi Topolánkovi (ODS) na úřad vlády. Změny, které první etapa reformy obsahuje, mají podle Nečase vstoupit v platnost od 1. ledna 2010.

Článek

Aby to bylo reálné, musí být schváleny do letošního podzimu, protože se na jejich realizaci musí Česká správa důchodového zabezpečení připravit, dodal. V návrhu zůstává dřívější odchod matek do důchodu, odstupňovaný podle počtu vychovaných dětí. Podle Nečase je to kompromis občanských demokratů s lidovci.

Ministr to ale považuje za nesystémové. Po roce 2030 by v 65 letech odcházeli do penze muži, bezdětné ženy a ženy s jedním dítětem, v 64 letech matky s dvěma dětmi, v 63 letech matky se třemi dětmi a v 62 letech matky se čtyřmi a více dětmi.

Dohodu odmítají nejen komunisté a sociální demokraté, ale také odbory. Odbory pohrozily demonstracemi a stávkami. Podle Nečase je to dáno blížícími se několikerými volbami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám