Hlavní obsah

Mzdy v českém lesnictví loni rostly rychleji než v celé ekonomice

Průměrná měsíční mzda v lesním hospodářství loni v Česku vzrostla o 4,6 procenta na 19 856 korun, tedy mírně rychleji než byl průměr celé ekonomiky. Přesto zůstávají platy pracovníků v lesnickém oboru, zejména manuálně pracujících, podprůměrné.

Článek

Průměrný měsíční příjem manuálně pracujícího zaměstnance v lesnictví dosáhl loni 15 214 korun a meziročně vzrostl o 5,5 procenta. Pracovníci ve státních lesích pobírají dlouhodobě více peněz než zaměstnanci soukromých či obecních lesů, plyne ze statistiky. Mzda zaměstnanců státních podniků dosáhla 23 462 korun, v obecních lesích si lidé vydělali v průměru 19 179 korun, soukromí vlastníci platili svým zaměstnancům 17 632 Kč. Hlavním vlastníkem lesů je v Česku stát, jemuž patří zhruba 60 procent porostů.

V roce 2009 také dále pokračoval odliv lidí z oboru. V lesnictví loni pracovalo mírně přes 16 000 osob. Ještě v roce 2005 jich bylo téměř 22 000. Podle předsedy Asociace svobodných oborů Bohumíra Dufka v posledních letech zejména dřevorubecké práce v lesích provádějí především živnostníci na základě jednorázových smluv.

Průměrná mzda loni v Česku vzrostla o 907 korun na 23 598 Kč. Proti předchozímu roku tak byla vyšší o čtyři procenta. Po odečtení inflace se mzda v loňském roce zvýšila o tři procenta. Podle analytiků však růst průměrné mzdy neodráží rostoucí příjmy lidí, loni byl způsoben především propouštěním nízkopříjmových zaměstnanců a vyplácením odměn na konci roku kvůli letošnímu zvýšení stropů sociálního pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám