Hlavní obsah

Muži i ženy mají u šéfů i šéfových raději hluboký hlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé mají rádi v roli nadřízených dominantní osobnost bez ohledu na to, zda je to muž či žena. A mají ji tam rádi muži i ženy. Tvrdí to psychologové ze Severní Karolíny a Floridy.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci i zaměstnankyně dávají přednost šéfům a šéfkám, kteří mají hluboký hlas.

Článek

Podle jejich výzkumu totiž zaměstnanci i zaměstnankyně dávají přednost šéfům a šéfkám, kteří mají hluboký hlas, který je biologickým rysem mužnosti a dominance.

Rindy Andersonová z Duke University a Casey Klofstad z University of Miami míní, že nás naše biologie ovlivňuje při rozhodování mnohdy více, než si jsme schopni uvědomit. Zjistili, že lidé mají rádi osoby s hlubokým hlasem i na těch vedoucích pozicích, které častěji připadají ženám či jsou jako femininní vnímány – třeba ředitelky škol.

„Z našeho experimentálního výzkumu vyplývá, že muži i ženy preferují ty ženy, které mají hlas mužný. Muži v pozici podřízeného také preferují maskulinní hlas u ženy, ženy ale nedávají přednost mužům s mužným hlasem před těmi, kteří mají hlas poněkud vyšší,“ zjistili Andersonová a Klofstad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám