Hlavní obsah

Mladí dávají před podnikáním přednost jistotě zaměstnání, ukázal průzkum

– Praha

Čím dál více mladých lidí dává přednost jistějšímu zaměstnání před nejistotou podnikání. Důvodem jsou zajímavé nabídky zaměstnavatelů v důsledku nedostatku pracovníků na trhu práce, mladé nicméně od podnikání odrazuje i byrokracie. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) mezi 600 studenty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v roce 2013 vnímalo kladně jistotu zaměstnaneckého vztahu 66 procent studentů, aktuálně je to 82 procent. Přibývají i názory, že být zaměstnán je pohodlnější než podnikat.

Lidé mířící do pracovního poměru vidí benefity i v tom, že zaměstnavatel za ně bude řešit řadu administrativních povinností, mnoho dotázaných oceňuje i snazší kariérní růst v zaměstnání.

Zkušenosti v rodině

Studenti, kteří se již rozhodli podnikat, tak učinili kvůli finančnímu úspěchu, a částečně i proto, že ve svém okolí nebo rodině mají s byznysem zkušenosti.

Vše na jednom místě, možnost vyřizovat všechny záležitosti on-line, využívání aplikací a nižší stupeň regulací a administrativy jsou podle průzkumu jasnými požadavky začínajících podnikatelů.

Novým trendem je to, že mladí podnikatelé se nebrání spolupráci s movitějšími investory. Na 41 procent z nich dokonce investory oslovilo, třetina z nich se žádostí uspěla.

Pohodlný přístup k životu

„Skutečnost, že podnikání je pro mladé méně atraktivní než před pár lety, bohužel velmi přesně odráží pohodlný přístup k životu, kterým se nastupující generace do značné míry vyznačuje,” komentoval průzkum člen představenstva asociace Zdeněk Tomíček.

Zaměstnanecké standardy jsou podle něj spolu s životem bez odpovědnosti za podnikání velkým lákadlem.

„O to více se musíme snažit změnit podnikatelské prostředí tak, aby bylo co nejméně svazováno byrokracií, zvyšovat finanční gramotnost od útlého věku a pokud možno za splnění určitých předem daných rozumných kritérií zavést pro začínající podnikatele různá daňová zvýhodnění,” dodal.

„Zahájit úspěšné podnikání něco stojí,” uvedla již dříve ředitelka personální společnosti Randstad Hana Púllová ke skutečnosti, že obecně Češi mají z podnikání často obavy. [celá zpráva]

„Kromě financí je třeba obětovat i mnoho volného času a energie, nepolevit ve složitých situacích, jít za svým cílem, a hlavně nepropadat panice v případě, že vše hned neběží podle původních předpokladů. Podnikání přináší větší svobodu, ale také mnohem více zodpovědnosti,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám