Hlavní obsah

Materialisticky založení lidé se utápějí v depresích a úzkostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé kladoucí největší důraz na bohatství a společenský status jsou těmi, kteří nejčastěji trpí depresemi a úzkostmi, léčí se u terapeutů a polykají hromady prášků.

Foto: Profimedia.cz

Silně materialistické osoby jsou méně ochotny investovat svůj čas do prospolečenských aktivit, jako je třeba dobročinnost.

Článek

Podle psychologů z Illinois není člověku silně materialistické založení vlastní, neboť je tvorem silně společenským a mnohem důležitější pro zdravý psychický život jsou vztahy založené na citech a vzájemné láskyplné interakci.

Konzumní nastavení vyvolává negativní emoce

„Zjistili jsme, že bez ohledu na typ osobnosti, v situaci, kdy se aktivuje konzumní nastavení, vykazují lidé stejný typ problematických rysů pro celkový pocit pohody, včetně negativních emocí a společenské odpoutanosti,“ tvrdí doktor Galen V. Bodenhausen z Northwestern University.

Osoby, které jsou vystaveny silně materialistickému prostředí a hodnotám, vykazují mnohem vyšší soutěživost a jsou méně ochotny investovat svůj čas do prospolečenských aktivit, jako je třeba dobročinnost.

„Tyto objevy mají pro psychology i veřejnost význam na úrovni osobnosti i na úrovni společnosti,“ tvrdí Bodenhausen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám