Hlavní obsah

Manažeři obtížně hledají kvalifikované zaměstnance

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina finančních i IT ředitelů a manažerů v České republice považuje za obtížné najít kvalifikované zaměstnance. Přijímací proces je tak pro firmy poměrně dlouhodobým úkolem.

Foto: Profimedia.cz

Čím dál významnější roli hrají v přijímacím procesu i sociální sítě jako LinkedIn a Facebook.

Článek

Obsazení vyšších pozic managementu v oblasti financí dnes trvá v průměru přes deset týdnů. Ve světě je tento proces delší jen v Lucembursku a Švýcarsku (průměrně 11–12 týdnů). Vyplývá to z výzkumu pro mezinárodní personální společnost Robert Half International, který proběhl mezi řediteli a manažery v oblasti lidských zdrojů, IT a financí v 19 zemích světa.

Výběrové řízení trvá v průměru 7 až 8 týdnů

„Na nemanažerských finančních a účetních pozicích se jedná průměrně o 7–8 týdnů. V oblasti IT je přijímaní zaměstnanců o něco rychlejší a s menším rozdílem mezi vyššími a nižšími pracovními pozicemi – u vyššího managementu zabírá průměrně 7–8 týdnů,“ říká Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku.

Zatímco dotazovaní IT manažeři v České republice vidí jako nejobtížnější nalezení kvalifikovaných kandidátů na pozice vývojářů softwaru a aplikací, finanční manažeři nejhůř shánějí zkušené profesionály v účetnictví a auditu.

V oblasti administrativní podpory je v Česku nejtěžší najít kvalifikované zaměstnance v zákaznickém servisu a na asistentských pozicích.

Roste význam sociálních sítí

Čím dál významnější roli hrají v přijímacím procesu i sociální sítě jako LinkedIn a Facebook. Ačkoliv je 49 % všech dotazovaných HR manažerů nepovažuje za efektivní, využívají je nejčastěji k vyhledávání kandidátů (26 %) a ke komunikaci s uchazeči (26 %).

„Vzrůstající role sociálních sítí je patrná i v odhadech HR manažerů – téměř polovina totiž vidí jako pravděpodobné, že sociální sítě LinkedIn a Facebook mohou do budoucna nahradit klasické profesní životopisy. V České republice jsou ale odhady střízlivější, do budoucna nahrazení klasického životopisu profilem na sociální síti považuje za velmi nebo spíše pravděpodobné jen čtvrtina dotázaných HR manažerů,“ doplňuje Aleš Křížek.

Využívání sociálních sítí v rámci náboru je zatím nejvíc rozšířeno v Singapuru a Číně, kde je k samotnému vyhledávání kandidátů používá přes 50 % oslovených společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám