Hlavní obsah

Lázně Darkov hledají pracovníky do Saúdské Arábie

– OSTRAVA

Karvinské Lázně Darkov začaly hledat zdravotnický personál pro centrum léčebné a rehabilitační péče, které se v současné době buduje ve městě Dammam v Saúdské Arábii. V první fázi projektu by do země mělo být vysláno 50 českých zdravotníků, do budoucna se počítá až se 70 pracovníky, řekl Jaroslav Čánek, předseda dozorčí rady Lázní Darkov.

Článek

Rehabilitační centrum Czech Saudi Medical Company (CSMC) je společným česko-arabským projektem. Společnost je z 50 procent vlastněna Lázněmi Darkov a z poloviny ji vlastní i arabská firma Saihat Society For Social Services. Lázně Darkov zastřešují právě celou zdravotnickou a personální část projektu, jehož první část by měla být dokončena do konce března příštího roku.

Pracovníky lázně hledají ve spolupráci se specializovanou personální agenturou EuroStaff, která se několik let věnuje zprostředkování pracovních pobytů zdravotníků v zahraničí. Podle výkonné ředitelky společnosti Simony Zavřelové-Rupešové musí mít zájemci o práci v Saúdské Arábii nejen potřebnou praxi, ale i středně dobrou znalost angličtiny.

Důležité bude přizpůsobení se

Před odjezdem je pak nutná znalost alespoň 200 základních slov v arabštině. Zájemci však musí být schopni se také přizpůsobit zcela odlišné kultuře. V Saúdské Arábii totiž ženy například musí nosit abaju, tedy tradiční hábit přes oděv, nesmí řídit automobil, být viděny mimo areál rehabilitačního centra v přítomnosti muže, s nímž nejsou sezdány a v zemi je kvůli prohibici zcela zapovězen alkohol.

Součásti arabského životního stylu nejsou například kina a v zemi se nejí vepřové maso. „Zdravotníci jsou zvlášť z České republiky ale velice respektováni a váženi zaměstnanci,” uvedla Zavřelová-Rupešová.

Zdravotníkům v Saúdské Arábii bude společnost nabízet podle profesí plat v rozmezí od 3500 do 8000 dolarů (přibližně 59 500 korun až 136 000 korun dle aktuálního kurzu). Pracovníci budou ubytováni v kampusu.

„Už nyní registrujeme vážný zájem zhruba desítky rehabilitačních pracovníků, a to před dnešním oficiálním oznámením výběrových řízení. Není vyloučeno, že počet specialistů pro CSMC ještě naroste, protože náš arabský partner má snahu o rozšíření sítě těchto rehabilitačních zařízení, a to do roku 2010 o další dvě až tři. Zájem mají i jiné země z této oblasti,” doplnil Čánek.

Reklama

Související články

Lékaři budou mít 16 hodin přesčasů týdně

Zdravotníci v Česku nyní mohou pracovat přesčas až 16 hodin týdně, tedy proti minulosti dvojnásobný čas. Změnu zavádí novela zákoníku práce, kterou podepsal...

Výběr článků

Načítám