Hlavní obsah

Kvůli alergiím přibude v Česku nemocných z povolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Čeští zaměstnavatelé se nejspíš budou muset víc než dřív zabývat zdravotní kvalitou prostředí, kde pracují jejich zaměstnanci. Podle hygieniků má až čtvrtina nynějších mladých lidí, kteří nastupují do práce, takzvanou alergickou dispozici. V práci s chemikáliemi a dalšími alergeny se pak u nich dispozice často rozvine v různé ekzémy a další potíže.

Článek

Podle Viery Babičové z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje v ČR nemocí z povolání dlouhodobě ubývá. Před listopadem 1989 jich lékaři potvrdili kolem 2500 za rok, nyní se čísla pohybují kolem 1200. Pokles se podle lékařky často vysvětluje tak, že zanikly velké podniky s provozy rizikovými pro lidské zdraví. Babičové tvrdí, že je to však jen částečná pravda. "Spíše si myslíme, že se ta onemocnění ztrácí, prostě se ten pracovník nedostane ke správnému lékaři, není dodržen postup," uvedla.

Proč statisticky nemocí z povolání ubývá?

Zdravotní stav zaměstnanců už dnes málokde posuzují podnikoví lékaři a praktici prý na možnost, že by jejich pacient mohl trpět nemocí z povolání, nepomyslí. Pokud si přitom člověk přivodil například nemoc šlach na ruce při jemné práci u pásu, alergickou rýmu nebo ekzém z prachu či chemikálií, náleží mu odškodné.

Dalším důvodem, proč se nemoci neprojevují ve statistikách, je obava jedince ze ztráty práce. Když lékař u pacienta nemoc z povolání potvrdí, práci už nemůže dál vykonávat. Je pak na zaměstnavateli, zda nabídne jiné pracovní zařazení, nebo ne.

Zdravotní podmínky pro práci se podle Babičové v ČR dlouhodobě zlepšují a nejšpinavějších provozů ubývá. I v závodu, který se na první pohled zdá čistý a dobře uspořádaný, však pracovník může začít trpět různými nemocemi. "Pracovníci na stole mohou mít celou řadu různých lepidel, různých odmašťovadel, to znamená alergenů," řekla lékařka.

Mezi nemoci z povolání se v ČR řadí jen onemocnění vyjmenovaná v právních předpisech. Nejčastěji uznávají lékaři lidem profesionální alergie a nemoci dýchacích cest. Časté jsou i nemoci rukou způsobené monotónní motorickou prací.

Reklama

Související články

Workoholismus je zákeřnou nemocí dnešní doby

„Makat od nevidím do nevidím“ - to vnímá většina lidí jako kladné ocenění pracovitého člověka. Tato charakteristika ale může být i definicí nemoci. Přesněji...

Stávkou vyhrožují už i doktoři

Lékařský odborový klub (LOK) pohrozil stávkou, pokud v nemocnicích nebudou zvýšeny platy. Zejména v menších zařízeních chybějí lékaři. Jediným řešením...

Výběr článků

Načítám