Hlavní obsah

Kutná Hora dá práci desítkám dlouhodobě nezaměstnaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Kutná Hora dá od června práci dlouhodobě nezaměstnaným obyvatelům, kteří pobírají dávku v hmotné nouzi. Stane se tak prostřednictvím veřejné služby, kterou může město nabízet ze zákona. Ti, kteří se do ní zapojí, si zvýší měsíční existenční minimum 2020 korun. V Kutné Hoře by této šance mohlo využít až 60 lidí, řekl starosta Ivo Šalátek.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Nezaměstnanost přímo v Kutné Hoře je 8,45 %.

Článek

"Nikdo ale neví, jak to budou využívat," dodal. Věří však, že nezaměstnaní budou mít o práci zájem a že to bude na vzhledu města vidět.

Dlouhodobě nezaměstnaný může pro město odpracovat 20 až 30 hodin měsíčně. Sociální dávka se mu zvýší úměrně odvedené práci. Náklady na mzdu hradí stát, město zájemce vybaví pracovními pomůckami. Podle starosty jim nabídne práci při úklidu veřejných prostranství a zeleně. Zázemí budou mít zřejmě v areálu městských technických služeb, které už zaměstnávají 14 lidí z evidence úřadu práce na veřejně prospěšných pracích.

V okolí Kutné Hory je s nezaměstnaností velký problém

Kutnohorsko má dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti ve Středočeském kraji. Na konci dubna zdejší úřad práce evidoval 3148 lidí schopných okamžitě nastoupit do práce, z toho bylo z Kutné Hory 935 žadatelů. Míra nezaměstnanosti v regionu činila 8,1 procenta a v Kutné Hoře 8,45 procenta.

Veřejná služba doplňuje vedle veřejně prospěšných prací, krátkodobého zaměstnání a dobrovolnické služby možnosti zachování pracovních dovedností u osob, které jsou dlouhodobě ve stavu hmotné nouze. Organizuje ji obec. Zapojit se do ní mohou nezaměstnaní, kteří jsou v evidenci úřadu práce více než šest měsíců a kterým by, v případě, že nevykonají veřejnou službu, hrozilo snížení dávek na životní minimum.

Veřejnou službu už zavedla řada měst, například Sokolov, Cheb a Slezská Ostrava, uvažují o ní v Žatci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám