Hlavní obsah

Kdy a jak si říct šéfovi o vyšší plat

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koho by čas od času nenapadlo, že by si za svou práci zasloužil lepší ocenění? Zejména v závěru roku, který svádí k určitému bilancování, nám podobné myšlenky mohou přijít na mysl.

Foto: Profimedia.cz

Pro výběr správného okamžiku je dobré přihlédnout k osobnímu postavení zaměstnance.

Článek

Dospějeme-li k závěru, že si zvýšení zasloužíme, pak je klíčové správné načasování okamžiku, kdy se za nadřízeným s požadavkem na zvýšení mzdy vydat.

Firmě by se mělo dařit

Termín schůzky je vhodné si sjednat na období, kdy má šéf relativně více času, není pod velkým tlakem a nic ho nenutí jednání rychle ukončit. „Mělo by se jednat o období, kdy se firmě obecně daří, nebo alespoň nestagnuje. Těžko bude společnost zvedat platy, jestliže v jiných odděleních propouští a ztrácí zákazníky,“ radí Tomáš Surka, Country Manager v personálně-poradenské společnosti McROY.

Je nutné se připravit na to, že se šéf zeptá, proč si zaměstnanec myslí, že si zaslouží vyšší ohodnocení

Pro výběr správného okamžiku je dobré přihlédnout k osobnímu postavení zaměstnance. Může jím být například pracovní výročí, úspěšné dokončení velkého projektu, získání nového klíčového zákazníka nebo zvýšení kvalifikace.

Je nutné se připravit na to, že se šéf zeptá, proč si zaměstnanec myslí, že si zaslouží vyšší ohodnocení. Pracovník může využít zmiňované úspěšné projekty či třeba zavedení zlepšováku, který firmě zlepší procesy nebo ušetří peníze.

Osobní důvody vynechat

Kterým argumentům je naopak lepší se vyhnout? „Není dobré spojovat žádost o vyšší plat s tvrzením, že kolegové berou víc nebo že nám náhle narostly rodinné výdaje,“ zdůrazňuje Surka. Tyto záležitosti totiž nesouvisí s pracovním výkonem.

Stejně tak není vhodné vyhrožovat zaměstnavateli odchodem, pokud ke zvýšení nedojde, lepší je vždy snažit se jednat a vystupovat profesionálně. Pokud pracovník nemá konkrétní nabídku od konkurence, důvodem pro změnu zaměstnání by neměly být pouze finance či zhrzený pocit z odmítnutí.

Kolik berou jinde

Každopádně před cestou na jednání o novém platu je dobré opatřit si informace o obvyklé mzdě na obdobné pozici v jiných firmách. Takové informace můžeme získat například od profesionálních konzultantů v personální společnosti, případně z inzertních nabídek.

„Obecné pravidlo říká, že reálné je navýšení platu v rozmezí pěti až deseti procent. Vyšší zvýšení není příliš pravděpodobné, na druhou stranu může k němu dojít v případě, že zaměstnance povýší či se zásadně změní jeho zodpovědnosti,“ říká Surka.

Zůstat pozitivní

Loajalita k zaměstnavateli je důležitá a ceněná vlastnost, někdy však neuškodí nezávazně si vyslechnout nabídku konkurence, která může napovědět, na kolik si pracovní trh cení znalostí člověka s obdobnou kvalifikací, kterou sami oplýváme.

Když nadřízený zvýšení platu odmítne, vyplatí se zůstat pozitivní a hlavně udržet racionální myšlení. „V klidu vyslechněme důvody, proč žádosti nebylo možné vyhovět, a zkusme si nastavit cíle a podmínky, za jakých by to naopak šlo,“ uzavírá Tomáš Surka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám