Hlavní obsah

Karlovarský kraj chce udržet vysokoškoláky prostřednictvím stipendií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarský kraj nabídne stipendia studentům vysokých škol, kteří budou ochotni po škole pracovat a žít v kraji. Studenti bakalářských a magisterských oborů mohou získat až 24.000 korun ročně. Záměr musí podle náměstka hejtmana pro školství Václava Sloupa (KSČM) ještě schválit krajské zastupitelstvo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

"Stipendia pro vysokoškoláky zavádí kraj proto, že je to jeden ze způsobů, jak přitáhnout lidi s vysokoškolským vzděláním, aby zde pracovali, podnikali a žili. Podíl 7,2 vysokoškolsky vzdělaných lidí v kraji je velmi zarážející," uvedl Sloup.

Mají nejméně vysokoškoláků

Karlovarský kraj má dlouhodobě nejnižší podíl vysokoškoláků ve srovnání s ostatními regiony. A řada z těch, kteří absolvují vysokou školu, se už do kraje nevrací a zůstává ve velkých městech.

Studenti mohou o stipendia požádat po skončení prvního ročníku vysoké školy. Za každý rok, kdy budou stipendium pobírat, budou muset v kraji rok pracovat nebo podnikat. Do této doby se nebude započítávat například mateřská nebo doba, kdy budou evidovaní na úřadu práce. Pokud podmínky nesplní, budou muset peníze kraji vrátit.

Obor jim nebudou diktovat

Kraj zatím nebude omezovat oborovou strukturu žadatelů o stipendia. Podle Sloupa je na studentech, aby si rozmysleli, jestli je jejich obor v kraji uplatnitelný.

Jak doplnil hejtman kraje Josef Novotný (ČSSD), stipendia jsou ale jen prvním krokem, jak přitáhnout vysokoškoláky do regionu. "Dalším musí být zapojení firem. Proto chceme podepsat memorandum s hospodářskou komorou o tom, že bude pro vysokoškoláky aktivně hledat a vytvářet místa," dodal Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám