Hlavní obsah

Jen čtvrtina uchazečů o práci zná dobře cizí jazyk

Právo, Novinky, kil, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze 26 procent Čechů se může pochlubit pokročilou znalostí cizích jazyků. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala personální agentura Grafton Recruitment ve spolupráci se společností Nolama.

Foto: Profimedia.cz

Angličtina nad druhou němčinou a třetí francouzštinou jasně převažuje.

Článek

Průzkum ukázal, že jednoznačně nejrozšířenější je mezi uchazeči o zaměstnání angličtina. Ovládá ji celkem 79 procent testovaných kandidátů.

S obrovským odstupem následuje jazyk německý, jehož znalost prokázalo pouhých osm procent uchazečů. Francouzština je se sedmi procenty na třetím místě.

Nepravdy v životopisech

Úroveň znalosti je však stále ve velkém rozporu s tím, co požadují zaměstnavatelé. Jen 26 procent testovaných respondentů prokázalo znalost jazyka na nejvyšší úrovni, tedy C1 či C2, střední úroveň jazyka (B1 či B2) pak ovládalo 61 procent testovaných.

Pociťujeme čím dál tím větší nedostatek německy mluvících kandidátů.
Jitka Součková, Grafton Recruitment

Z analýzy více než 45 tisíc nabízených pracovních pozic vyplynulo, že úroveň C1/C2 vyžadovala téměř polovina (44 procent) zaměstnavatelů.

V této souvislosti upozornila Markéta Horáková z jazykové školy EDU4U v Mladé Boleslavi na další problém.

„Lidé rádi do životopisu uvádějí, že mají úroveň angličtiny na určité úrovni, avšak realita bývá ve většině případů někde jinde. Spousta lidí raději do životopisu lže, aby dostali práci - s tím, že se jazyk doučí,“ napsala Novinkám.

Nejžádanější je stále angličtina

Zajímavé přitom je, že průměrná nabízená mzda pro zaměstnance s nejvyšší úrovní znalosti jazyka C2 (plynulá úroveň) se obvykle pohybuje níže než v případě zaměstnance se znalostí jazyka C1 (pokročilá úroveň), a to i o 11 tisíc korun.

U 72 procent pracovních pozic vyžadovali v uplynulém roce zaměstnavatelé znalost angličtiny a u pěti procent němčinu. Zaměstnavatelé hledají i kandidáty se znalostí francouzštiny, polštiny, holandštiny, italštiny, švédštiny, španělštiny, slovenštiny či ruštiny.

Výjimkou nejsou ani požadavky na znalost méně obvyklých jazyků jako arabština, albánština, hebrejština nebo čínština.

„Znalost angličtiny na plynulé úrovni považuje mnoho zaměstnavatelů již za samozřejmost. Pro rostoucí množství pracovních nabídek ale zaměstnavatelé požadují navíc znalost dalšího cizího jazyka, a to ve většině případů alespoň na středně pokročilé úrovni, která odpovídá evropskému referenčnímu rámci na úrovni B2,“ vysvětluje Jitka Součková z agentury Grafton Recruitment.

„Aktuálně pociťujeme čím dál tím větší nedostatek německy mluvících kandidátů, které hledají firmy z řady průmyslových sektorů. Lepší finanční ohodnocení na těchto postech by mohlo být dobrou motivací pro studium němčiny,“ dodala.

Reklama

Související články

Pojďme mluvit anglicky

Cambridge English, mezinárodní instituce poskytující prestižní jazykové zkoušky z angličtiny, oznámila zahájení bezplatného školicího programu zaměřeného na...

Výběr článků

Načítám