Hlavní obsah

Indický Bollywood ochromila stávka zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ

Více než 100 000 pracovníků filmového a televizního průmyslu v Bombaji, centru indického filmového průmyslu známého jako Bollywood, ve středu zahájilo časově neomezenou stávku. Chtějí tak protestovat proti nepravidelnému vyplácení mezd, najímání lidí stojících mimo odbory a za pevně stanovenou pracovní dobu.

Článek

Jde o první stávku za 50 let existence bollywoodských odborů. Zastavení práce může místní ekonomice způsobit velké ztráty.

Koalice 22 odborů zastupujících herce, techniky, kameramany, tanečníky, osvětlovače a další profese nařídila svým členům, aby dnes nechodili do práce. Dokud vedení zdejšího filmového průmyslu nepřistoupí na jejich požadavky, mají prý zůstat doma i nadále.

„Pracovníci se nevrátí, dokud nebudeme včas vypláceni a nedosáhneme lepší pracovní doby,” prohlásil šéf západoindické federace filmařských odborů Dineš Čaturvédí. Ke stávce se podle odborářských vůdců připojily i největší bollywoodské hvězdy, včetně Amitábha Baččana a Šáha Rukha Khána.

„Platby docházejí se zpožděním tří, šesti měsíců či jednoho roku. Producenti rovněž nabírají neodboráře, aby ušetřili náklady,” postěžoval si Čaturvédí. Pracovníci, kteří připravují kulisy nebo obsluhují osvětlení, údajně dostávají za velmi dlouhý pracovní den jen 500 rupií (asi 190 Kč).

Premiérová stávka

Jde o první stávku, kterou bollywoodské filmové odbory za 50 let své existence zorganizovaly. Čaturvédí však věří v rychlé řešení a v brzkou dohodu s bollywoodskými šéfy. Zástupci zaměstnavatelů na hrozbu již také údajně zareagovali a připravují návrh řešení, který ve čtvrtek odborům představí.

Stávka může místní ekonomice způsobit velké ztráty. Každým rokem se v Bombaji vyprodukuje více než 1000 filmů, které vydělají dvě miliardy dolarů (asi 35 miliard Kč). Do roku 2012 by se navíc tato částka podle odhadů expertů měla zdvojnásobit. Bollywoodské filmy a televizní programy si získaly popularitu kromě samé Indie i u indické diaspory po celém světě a rovněž i mezi obyvatelstvem mnoha zemí jihovýchodní Asie.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměstnanci Boeingu odhlasovali stávku

Zaměstnanci amerického strojírenského koncernu Boeing většinou hlasů podpořili plánovanou stávku, která má firmu přimět ke zlepšení návrhu nové kolektivní...

Výběr článků

Načítám