Hlavní obsah

Hospodářská komora kritizuje kampaň MPSV za rovné platy mužů a žen

Novinky, kil

Podle viceprezidentky Hospodářské komory ČR Ireny Bartoňové Pálkové by 76 miliónů korun, které má stát pětiletý projekt ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) „22 % k rovnosti“, mělo směřovat na aktivity přispívající k funkčnímu systému zaměstnávání žen, a ne na osvětové kampaně, na kontrolní činnost orgánů inspekce práce a vzdělávání státních úředníků.

Foto: Profimedia.cz

Důležité je matkám malých dětí pomoci, aby se už v prvních měsících po porodu mohly zapojit do pracovního procesu.

Článek

„MPSV by spíš mělo řešit jak matkám malých dětí pomoci, aby o praxi nepřicházely a mohly se zapojit, třeba i částečně, už v prvních měsících po porodu do pracovního procesu. A to jak prostřednictvím tzv. malých dětských skupin, tak firemních školek a jeslí. Ale i nevytvářením překážek pro práci z domova, jak je to navrhováno v novelizaci zákoníku práce,“ zdůraznila v reakci na tiskovou konferenci MPSV viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková. „Ministerstvo by mělo konečně řešit flexibilitu zaměstnávání, a ne dále sešněrovávat zaměstnavatele. Pomohlo by to jak ženám, tak i nezaměstnaným,“ dodala viceprezidentka.

Zásah do práv podnikatelů

Hospodářskou komoru ČR rovněž znepokojují informace, že 16 kontrolorů Státního úřadu inspekce práce bude vyčleněno a speciálně vyškoleno na kontroly platové rovnosti mužů a žen. „Tyto kontroly považuji za velký zásah do práv podnikatelů. Paní ministryně si zřejmě neuvědomuje, že podnikatelé nejsou státní zaměstnanci a mají právo na sjednání mzdy se zaměstnancem,“ zdůrazňuje Bartoňová Pálková. Podle ní to jsou zaměstnavatelé, kdo nejlépe ví, že pro hodnocení zaměstnance je důležitý jeho osobní výkon, nikoli jeho pohlaví.

Vyhazování peněz daňových poplatníků

„Podle mého názoru jsou připravované kontroly vyhazováním peněz daňových poplatníků. Nejenže navrhovaná opatření nepomohou zlepšit rovnost žen a mužů, ale naopak mohou zkomplikovat zaměstnávání žen. Zaměstnavatelé si totiž rozmyslí, zda zaměstnat matku po mateřské, která nemá příslušnou praxi a tři roky byla vzdálena realitě v oboru, za vynuceně stejné peníze jako kolegy nebo kolegyně, kteří podávají stabilní výkon a mají pracovní výsledky,“ uzavírá Bartoňová Pálková.

Reklama

Výběr článků

Načítám