Hlavní obsah

Firmy nabírají cizince

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tři čtvrtiny volných míst jsou podle statistik personální agentury Grafton Recruitment v technických oborech. Ve výrobě jde jak o dělnické profese (operátor výroby, seřizovač strojů, mistr), tak i inženýrské (procesní inženýr, inženýr kvality, technolog, konstruktér), v IT již tradičně o programátory a vývojáře. Obecně je velká poptávka po skladnících.

Foto: Profimedia.cz

Schopnost domluvit se v cizí řeči nabývá na důležitosti napříč pracovním trhem.

Článek

Vedle těchto profesí jsou poptáváni pracovníci i do sdílených podnikových služeb, kde je důležitá znalost cizích jazyků. Schopnost domluvit se v cizí řeči přitom nabývá na důležitosti napříč pracovním trhem. Příkladem může být Ústecký kraj, kde čtyři z pěti volných technických pozic vyžadují dobrou znalost němčiny či angličtiny.

Přednost mají občané EU

„Nedostatek kandidátů pro dělnické profese začínají firmy řešit nabíráním cizinců. Ti však musí zvládat alespoň základy češtiny a preferováni jsou občané Evropské unie. Nejčastěji jde o pracovníky ze Slovenska, Polska, Bulharska či Rumunska,“ uvádí Martin Ježek ze společnosti Grafton Recruitment a dodává: „V případě kvalifikovaných technických či IT pozic firmy nabírají hojně i občany Ruska a Ukrajiny, a to díky jejich perfektnímu technickému vzdělání.“

Zlepšení podmínek pro stávající pracovníky

Kromě vstřícnějšího postoje k cizincům firmy rovněž začínají přehodnocovat nabízené podmínky pro stávající pracovníky. Ve snaze udržet si zaměstnance a nedat konkurenčním podnikům šanci je přetáhnout se vedle růstu základních mezd snaží také lépe pracovat s nefinančními benefity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám