Hlavní obsah

Firmy chtějí vyplácet prémie v eurech, aby ušetřily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Firmy chtějí vyplácet prémie v eurech, aby ušetřily. Podniky přišly s návrhem, podle něhož budou prémie závislé na aktuálním kurzu koruny k euru. Silná koruna tak může lidem snížit platy. Na výplatních páskách sice bude celý plat v korunách, prémiová část však bude navázaná na aktuální kurz k euru. Když koruna posílí, budou prémie nižší.

Článek

Topolánkova vláda se zavedením eura otálí, a tak české podniky začaly jednat po svém. Dělníkům chtějí v eurech vyplácet aspoň část platu. Exportéři tak reagují na silnou korunu, na níž letos tratí, informoval o záměru firem deník Hospodářské noviny. Aktuální kurz koruny k euru se nyní pohybuje kolem úrovně 24,00 Kč/EUR.

"Dopad v tržbách představuje za prvních šest měsíců roku částku převyšující 150 miliónů korun," řekl Miroslav Bičiště z vedení strojíren Tos Varnsdorf. Proto teď s odboráři jedná o převodu části mzdy na eura. "První reakce jsou zatím pozitivní," dodal.

Na výplatních páskách sice bude celý plat v korunách, prémiová část však bude navázaná na aktuální kurz k euru. Když koruna posílí, prémie budou nižší. "A naopak, pokud koruna oslabí, zaměstnanci na tom vydělají," uvedl Pavel Juříček ze společnosti Brano, která také chce prémie počítat v eurech. Brano má v cizí měně 97 procent veškerých výnosů.

Odboráři: Firmy se za posilující korunu jenom skovávají

Svaz průmyslu chce podobné kroky doporučit i ostatním českým firmám. "Je dobré do toho zainteresovat i zaměstnance, aby si uvědomili spoluzodpovědnost," říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn.

Byla by to i jedna z cest, jak vývoj kurzu přiblížit lidem a vyvolat tak tlak na vládu, aby řekla jasné slovo k přijetí eura, míní šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Odboráři ale podle HN nadšení nejsou. Výše platu pak bude pochopitelně jiná než dosud. Přenášet zodpovědnost na zaměstnance je neodůvodnitelné. Problémy mnohých firem navíc nejsou způsobeny jen kurzem a firmy se za posilující korunu pouze schovávají, míní Josef Středula z Odborového svazu Kovo. Doplnil, že o tomto návrhu mohou odbory s firmami diskutovat, ale podporovat ho nebudou.

Ministr práce Petr Nečas pracuje na novele zákona o mzdách, podle níž bude možné platit zaměstnancům mzdy i v eurech. Bude to však pouze na základě dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Novela by měla začít platit v roce 2010," uvedl Nečas. V cizí měně jsou už placeni někteří manažeři, jejich odměny jsou ale řešeny formou manažerských smluv a vymykají se zákoníku práce.

Reklama

Související články

Euro je poprvé za méně než 23 korun

Česká měna se poprvé v historii obchodovala za méně než 23 korun za jedno euro. Její kurz se v pátek po 11. hodině dostal o jednu tisícinu pod tuto hranici,...

Výběr článků

Načítám