Hlavní obsah

Firma našla lék na stresující hluk v kancelářích typu open space

Novinky, kil

Převážná část kancelářských prostor v moderních byznys centrech je budována jako otevřený prostor pro velkou skupinu zaměstnanců, tzv. open space. K jejich velkému rozšíření přispěl kromě finanční stránky argument, že pokud bude tým fungovat bez bariér v podobě stěn a dveří, povede to k efektivní týmové spolupráci a větší otevřenosti.

Foto: Profimedia.cz

Zlepšení akustických parametrů je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro zvýšení atraktivity open space kanceláří.

Článek

Pracovníci, kteří práci v open space denně absolvují, však mají po ruce i protiargumenty: stres, absolutní ztráta soukromí, zásadní problémy se soustředěním, časté bolesti hlavy. Americká společnost Cambridge Sound Management nyní přichází s technologií Sound Masking (maskování zvuku), která by měla pomoci tento problém efektivním způsobem vyřešit.

Role pracovního prostředí roste

„Kvalita pracovního prostředí je aspekt, který při rozhodování o volbě zaměstnavatele hraje stále větší roli, zvláště u mladé generace. V extrémních příkladech může být atraktivita pracovních prostor i výrazným prvkem HR strategie – zvláště v případě technologických firem, které lákají kreativní talenty,“ vysvětluje Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Prorfesia.cz

Absence zvuk tlumících materiálů

V často minimalisticky zařízených kancelářských prostorách s nízkými lehkými přepážkami a malým zastoupením materiálů, které přirozeně tlumí zvuk, je největším problémem absence přirozených překážek, jež by šíření hluku bránily. Zlepšení akustických parametrů je proto jedním z nejdůležitějších předpokladů pro zvýšení atraktivity takových objektů.

Zklidnění rušného prostoru

„Sound Masking je technologie, která pomáhá zklidnit rušné prostory, snižuje na minimum množství rušivých zásahů, a tak zvyšuje produktivitu práce. Vtip je v tom, že do prostoru vysíláte uniformní nerušivý zvuk charakterem podobný šumu větru, avšak upravený do pásma lidské řeči. Tento speciální širokospektrální šum sice nevnímáte, přesto zajišťuje váš akustický komfort, odstíní většinu nežádoucích rušivých podnětů a prostředí se tak zklidní,“ vysvětluje Andrej Hronec, ředitel společnosti Audiopro, která tuto technologii v ČR nabízí.

Technologie podle Hronce najde kromě kancelářských prostor uplatnění všude tam, kde se pohybuje mnoho lidí a je třeba snížit akustické zatížení – ve zdravotnických zařízeních, call centrech, bankovních domech, konferenčních prostorách, knihovnách, atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám