Hlavní obsah

Evropská komise: oživení v EU bude pokračovat

Právo, ťas

Evropská komise ve své podzimní prognóze předpovídá, že nynější hospodářské oživení v EU bude pokračovat. Předpokládá, že v období 2010 až 2011 poroste HDP o přibližně 1¾ % a v roce 2012 pak o zhruba 2 %.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V České republice by podle Komise mělo HDP letos vzrůst o 2,4 %, v roce 2011 o 2,3 % a v roce 2012 o 3,1 %. Za významně pozitivnější úpravou meziročního růstu v roce 2010 oproti jarní prognóze stojí letošní výsledky, jež byly doposud lepší, než se původně očekávalo.

Prognóza přitom předpokládá, že ekonomická aktivita ke konci roku 2010 a v roce 2011 zpomalí, avšak v roce 2012 díky sílící soukromé poptávce opět nabere na tempu.

V souvislosti s hospodářským oživením, jež v EU sílí, se budou v posuzovaném období zřejmě pomalu zlepšovat podmínky na pracovním trhu a také rozpočtová situace. Míra nezaměstnanosti by měla v roce 2012 klesnout na přibližně 9 % (v ČR na 6,7 %) a schodky veřejných financí by se měly snížit na zhruba 4¼ % HDP (i v ČR). Vývoj v členských státech nicméně podle odhadů zůstane i nadále nerovnoměrný.

Vývoj byl zatím příznivý

V porovnání s charakterem oživení po předchozích finančních krizích se současné zlepšení celkově ukazuje jako spíše tlumené. Hospodářská situace v EU se nicméně v poslední době vyvíjí potěšujícím způsobem – růst HDP v roce 2010 se doposud překvapivě zvyšoval, především ve druhém čtvrtletí. Zdá se také, že oživení nabývá větší šíře. Zatímco nárůst vývozu, jakožto první fáze tradičního vývoje oživení, byl po nějaký čas stabilní, hospodářství EU nyní vstupuje do další fáze, kdy zvýšení exportu začíná podněcovat investiční poptávku (investice do vybavení).

Oživení je postupné a nerovnoměrné

S ohledem na předpokládané zpomalení globální ekonomiky, které utlumí růst exportu, a na dočasné podpory, jež pomalu končí, jsou v dohledné době vyhlídky unijního hospodářství spíše slabší.

Příspěvek čistého vývozu k růstu HDP by se měl do roku 2012 snížit, příspěvek domácí poptávky naopak zvýšit (kvůli postupnému upevňování růstu investic a soukromé spotřeby).

Pokud jde o investice, k faktorům, které podle očekávání růst podpoří, patří lepší využívání kapacit a ziskovost firem. Zábranami budou na druhé straně probíhající revize bilancí a fiskální konsolidace. Co se týká soukromé spotřeby, pomalé zlepšování výhledu na zaměstnanost, mírný růst příjmů a tlumená inflace stojí za předpokládaným zrychlením, zatímco oslabující účinek budou mít i zde konsolidace a snižování zadluženosti domácností.

Oživení je sice celkově stále více udržitelné bez jakýchkoli zásahů, ale vývoj v členských státech zůstává nerovnoměrný – prognóza uvádí, že oživení bude v některých zemích nadále relativně rychle postupovat, ale v jiných zůstávat pozadu. Tato skutečnost odráží rozdíly ve škále problémů, kterým se musí hospodářství států přizpůsobovat, a probíhající změny ve vyváženosti v rámci EU a eurozóny.

Trh práce udržuje odstup

K vývoji na pracovním trhu obvykle dochází s jedenapůlročním odstupem od vývoje v HDP. V souladu s tímto scénářem se podmínky na trhu práce v EU začaly v posledních měsících stabilizovat a v horizontu prognózy se očekává mírné zlepšení. Předpokládá se, že v roce 2011 poroste zaměstnanost o téměř ½ % a v roce 2012 pak o přibližně ¾ %.

Míra nezaměstnanosti by měla postupně klesat z letošních cca 9½ % na přibližně 9 % v roce 2012. Celkové podmínky však zřejmě zůstanou slabé a budou odrážet mimo jiné rušení politických opatření přijatých v reakci na recesi a probíhající strukturální úpravy, zejména ve veřejném sektoru.

Podrobnější údaje jsou k dispozici zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám