Hlavní obsah

Evropská komise chce modernizovat směrnici o odborných kvalifikacích

Novinky, Karel Kvapil

Evropská komise se ve spolupráci s členskými státy EU snaží modernizovat směrnici o odborných kvalifikacích, aby usnadnila lidem cestu za volnými pracovními místy.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu.

Článek

„Modernizace směrnice o odborných kvalifikacích je jednou z priorit Aktu o jednotném trhu,“ uvedl komisař odpovědný za vnitřní trh Michel Barnier. Podpora růstu a tvorba pracovních míst přispěje podle Barniera ke konkurenceschopnější evropské ekonomice.

„Odborníkům je třeba usnadnit cestu za volnými pracovními místy. V průběhu tohoto postupu zvážíme řadu důležitých otázek, včetně vytvoření profesního průkazu pro zainteresované profese a zlepšení požadavků na dosaženou kvalifikaci pro určitá povolání,“ dodal Michel Barnier.

Jednotný profesní průkaz

Například zavedení profesního průkazu propojeného se systémem pro výměnu informací o vnitřním trhu (IMI) by mohlo odborníkům výrazně usnadnit uznávání kvalifikací v jiném členském státě.

Profesní průkaz vydaný odborníkovi příslušným orgánem v domovském členském státě by mu poté umožnil prokázat svou způsobilost (dosažení nezbytné kvalifikace, oprávnění k výkonu povolání) spotřebitelům, zaměstnavatelům a příslušným orgánům v jiném členském státě.

„Rovněž uvítáme zapojení zúčastněných stran do diskuse o usnadnění mobility odborníků tam, kde neexistuje automatické uznávání na základě společně dohodnutých kritérií pro odbornou kvalifikaci. Tím bychom mohli dosáhnout snížení rozdílů týkajících se dosažené kvalifikace,“ uvedl Barnier.

Příslušný legislativní návrh se očekává v prosinci 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám