Hlavní obsah

Dvě stovky zdravotně postižených dostaly šanci získat práci

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvě stě uchazečů o zaměstnání se zdravotním postižením či omezením z celého Moravskoslezského kraje dostalo možnost zvýšit své šance na trhu práce. Umožnil jim to projekt s názvem „10 pro život“, který realizovala od října 2012 do konce letošního října Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Ostravě ve spolupráci s dodavatelem služeb – Sdružením C.P.A.

Foto: Profimedia.cz

Každý hendikepovaný člověk má specifické potřeby, na něž je třeba brát ohled.

Článek

Základním principem projektu bylo zvýšení teoretických znalostí a praktických dovedností konkrétních uchazečů a zároveň motivace zaměstnavatelů k přijetí osob se zdravotním postižením (OZP) do pracovního poměru.

Komplexní posouzení jednotlivých žadatelů

„Každý hendikepovaný člověk má specifické potřeby, na něž je třeba brát ohled. A právě komplexní posouzení situace uchazeče a zároveň individuální přístup s ohledem na míru jeho postižení je klíčem k lepší uplatnitelnosti na trhu práce,“ říká ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Yvona Jungová.

Projekt nabízel účastníkům celou řadu aktivit. „Sto dvacet klientů úspěšně prošlo poradenským motivačním kurzem, 63 účastníků pak absolvovalo různé typy rekvalifikací zaměřené například na obsluhu elektrovozíku a motovozíku, práci s počítačem, kurzy pro skladníky, strážné nebo mzdové účetní,“ vyjmenovává typy kurzů manažer projektu Jan Havlena.

Zvýšení sebevědomí

Uchazeči také dostali příležitost získat nové zkušenosti formou pracovních praxí. Někteří z nich poté, co se u firmy osvědčili, přešli po skončení praxe rovnou do trvalého pracovního poměru. „Osobně považuji tento projekt za velmi přínosný a inspirativní. Pomohl mi zvýšit sebevědomí a také se zorientovat v teoretických znalostech a praktických dovednostech,“ zhodnotila přínos kurzu Pavlína Vanková, která v rámci projektu pracovala ve Vzdělávacím centru a Dluhové poradně, s. r. o.

„Z hlediska zaměstnavatele byl projekt přínosem. Přes administrativní náročnost ho lze hodnotit pozitivně zejména proto, že umožnil pracovní uplatnění osob se zdravotním postižením,“ zdůraznil jednatel této společnosti Zdeněk Kopecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám